Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BUM EROTSKE ŽENSKE KNJIGE U NJEMAČKOJ

Mlade emancipirane autorice, neke još i srednjoškolke, pišu o svojoj intimi bez ikakvih ograda

U Njemačkoj se događa bum ženske erotske literature. Mlade emancipirane autorice, neke još i srednjoškolke, pišu o svojoj intimi bez ikakvih ograda i postižu tržišni uspjeh.

Navlaženi hitovi

Pojedini ih analitičari nazivaju ženskim odgovorom na Houellebecqua, pojedini tvrde da njihovi hitovi nemaju literarnih vrijednosti, ali knjige kao što su „Vlažna područja“, „Ruke čelistice“ ili „Proljeće i to“ mjesecima ne silaze s top-ljestvica najprodavanijih knjiga. O njima se piše u uglednim tjednicima, njihove se priče koriste i za kazališne predstave, a sasvim sigurno se neće dugo čekati ni na filmske ekranizacije.

TV voditeljica u trendu

Trend je, barem što se Njemačke tiče, započela Charlote Roche, poznata njemačka TV voditeljica koja je knjigu „Vlažna područja“ – a koja se bavi „ženskim vlažnim područjima“ – prodala u impresivnih 1,3 milijuna primjeraka. Velik uspjeh postigla je i norveška novinarka i spisateljica s londonskom adresom Ragnhild Moe sa, kako nakladnici ističu, intelektualnim erotskim romanom „Anatomi/Monotomi“ koji je u Njemačkoj preveden kao „Ruke čelistice“. No, autoricu je zasmetala njemačka naslovnica knjige koja po njezinoj ocjeni romanu daje predikat jeftinog pornića, pa je zatražila (i dobila) i zaštitu svojih kolega te još jače pozicionirala roman na njemačkom, ali i europskom tržištu knjiga.

Najnovija akvizicija njemačke literature je mlađahna osamnaestogodišnja Rebecca Martin koja je roman prvijenac „Proljeće i to“ u samo nekoliko mjeseci prodala u 100.000 primjeraka i pobudila veliku pažnju publike, ali i čitatelja iz svoje generacije. A danas ni u Njemačkoj nije lako postići takvu nakladu.

Naravno, njemački mediji koji su se raspisali o unosnoj pojavi spominju i druge autorice iz cijelog svijeta koje su koketirale sa seksom i osjećajima te također golicale pažnju svojih sunarodnjaka. Tu je zasluženo mjesto dobila kineska spisateljica Wei Hui čiji se romani vrlo dobro prodaju i u Hrvatskoj, premda se u Kini još uvijek proglašavaju nepoćudnima, ali i mlada Talijanka Melissa Panarello čiji je prvijenac „100 poteza četkom prije spavanja“ također bio uspješan i u nas. Nives Celzijus očito je dobro pogodila kad se nedavno preselila u Njemačku.

Izvor: Večernji hr Denis Derk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *