Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TOKIO HOTEL, BALAK I HAJDI KLUM NOVI IDOLI!

Fanovi Tokio Hotela…. i voštana figura pevača Bila

Nekada je uzor mladima bila Majka Tereza, a novi idoli mladih Nemaca danas su Tokio Hotel, Mihael Balak i Hajdi Klum. To su rezultati jedne ankete, koja ukazuje i na „zaluđenost“ devojčica lošim momcima.

Kakvo iznenađenje! 1999. među mladima je vrlo popularna bila Majka Tereza. Ali na najnovijoj listi idola nemačke mladeži, čovek uzaludno traži katoličku misionarku. Tinejdžeri u Nemačkoj sada su zaluđeni drugim likovima. U anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja „Icon Kids & Youth, učestvovalo je 1.400 ispitanika, od šest do 19 godina. Rezultat – različiti uzrasti i različiti polovi imaju različite uzore.

Među decom ispod 12 godina na nezamenjivom prvom mestu je grupa Tokio hotel. A tinejdžeri se zanimaju pre svega za šoumena na nemačkoj privatnoj televiziji Pro7, Štefana Raba, fudbalera Mihaela Balaka i model Hajdi Klum.

Dečaci imaju uglavnom muške idole

Šef studije kaže da su devojčice daleko višeslojnije od dečaka. S jedne strane „primaju“ se na tipove, koje uzdižu do zvezda, a sa druge strane dive se i ženskim uzorima, poput Hajdi Klum koja u sopstvenoj emisiji „Nemački sledeći top model“ poručuje da svako može da uspe. Za razliku od njih, dečaci uglavnom imaju muške idole, najčešće sportiste.

Bend „Tokio Hotel“ je poslednjih godina najveća nemačka atrakcije. Fanova je i van nemačkih prostora sve više. Oni do detalja kopiraju članove ove grupe, a naročito pevača Bila. Kreonom namazane oči, do vrhova natapirana kosa, pirsing na jeziku i „kul“ garderoba.

Pesme Tokio Hotela najčešće počinju suzdržano i melanholično, dok kod refrena doživljavaju svoju zvučnu kulminaciju. Špigel je njihov zvuk nazvao „Nirvanom za tinejdžere“.

Loši momci ponovo u trendu

U svakom slučaju takvom muzikom četiri tinejdžera pogađaju nerv devojčica. A ni roditelji nemaju šta da prigovore svojim ćerkama na izboru idola koji su na dobrom glasu.

Međutim poslednjih godina jedan muzičar je osvojio mlade oba pola. Kontroverzni reper Bušido, nemačko-tuniskog porekla, danonoćno izaziva kritiku medija i političara. Lista argumenata je podugačka – njegove pesme diskriminišu žene, usmerene su protiv homoseksualaca i Jevreja. Iako je sve te optužbe opovrgao, nije se distancirao od takvih stihova.

Na kraju možemo samo da kažemo. Idoli mladih su različiti baš kao i sama deca.

Izvor: Deutche welle Ivana Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *