Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REJF FAJNS SUTRA OTVARA 37. FEST

Čuveni britanski glumac Rejf Fajns (Ralph Fiennes) otvoriće u petak 20. februara u 19 časova u Centru „Sava“ 37. izdanje filmskog festivala FEST.

Posle ceremonije otvaranja, kojoj će prisustvovati Rejf Fajns, biće prikazan film „Čitač“, snimljen po istoimenom romanu Bernarda Šlinka. Glavni ženski lik, Hanu, u ovom ostvarenju tumači Kejt Vinslet, koja je, do sada, za tu ulogu dobila nagradu „Zlatni globus“ i nagradu Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Film „Čitač“ režirao je Stiven Daldri ( …Bili Eliot“, „Sati“…), a glavnu mušku ulogu, Mihaela Berga, tumači gost FEST-a, Rejf Fajns.

Do sada je potvrđeno, kako je saopšteno iz Direkcije FEST-a, da će gosti ovogodišnjeg festivala biti i reditelji Jirži Skolimovski, Filip Grandrije, Karen Šahnazarov, zatim glumci Dejvid Tornton, Ken Fori, An Benoa, Dominik Blan, Fernandi Maćado…

Gosti FEST-a biće i brojni autori i glumci iz zemalja našeg okruženja i reditelji i protagonisti pet premijernih srpskih filmova u različitim programima ovogodišnjeg Festivala, kao i autori i glumci kompletnog takmičarskog programa „Evropa van Evrope“, učesnici kompleksa „B2B“ i tematskog „okruglog stola“ 37. FEST-a pod nazivom „Rediteljke jugoistočne Evrope“, čiji je inicijator reditelj Slobodan Šijan, a moderatori Ron Holovej, Dina Jordanova i Bernd Buder.

Pre Fajnsa, otvaranju prethodnih izdanja FEST-a prisustvovali su i Vim Venders, Katrin Denev, Hana Šigula, Abas Kjarostami, Bob Rafelson i Folker Šlendorf.

37. Međunarodni filmski festival FEST održava se od 20. februara do 1. marta.

Rejf Fajns rođen je u Engleskoj 22. decembra 1962. godine. Dolazi iz porodice koja je dala još nekoliko značajnih imena njegova majka je spisateljica Dženifer Leš, otac Mark je snimatelj i fotograf, sestra Marta je fimski reditelj, sestra Sofi – producent, a brat Džozef poznati glumac.

U svojoj glumačkoj karijeri Rejf Fajns je, od 1990. godine, odigrao 58 značajnih uloga na filmu i televiziji. Među najvažnijima i uloge u ostvarenjima „Šindlerova lista“ Stivena Spilberga, „Kviz“ Roberta Redforda, „Čudni dani“ Ketrin Biglou, „Engleski pacijent“ Entonija Mingele, „Sunce“ Ištvana Saboa, „Onjegin“ Marte Fajns, „Kraj afere“ Nila Džordana, „Spajder“ Dejvida Kronenberga, „Brižni baštovan“ Fernanda Meirelesa, četiri nastavka Harija Potera…

Samo tokom 2008. ostvario je tri značajne nove uloge u filmovima: „The duchess“, „The Hurt Locker“ i „Čitač“ – koji će naša publika upravo imati priliku da vidi na FEST-u.

U svojoj bogatoj karijeri Fajns je dobio više velikih priznanja, između ostalih i nagradu BAFTA 1994. godine za ulogu u „Šindlerovoj listi“, a bio je nominovan za istu nagradu još tri puta za tri uloge ( Engleski pacijent, Brižni baštovan i Kraj afere ). Za ulogu u „Šindlerovoj listi“ dobio je i nagradu njujorške kritike. Evropsku filmsku nagradu osvojio je 1999. godine za ulogu u Saboovom filmu „Sunce“.

Imao je dve nominacije za Oskara i čak četiri za „Zlatni globus“.

Tokom proleća ove godine Fajns će ( na brojnim lokacijama, ali i u Beogradu, u saradnji sa produkcijskom kućom „WIP“ i Anđelkom Vlaisavljević) snimati svoj rediteljski debi, film „Koriolan“, adaptaciju Šekspirovog komada, priče o mitskom rimskom vođi Gaju Marciju Koriolanu, u kome će igrati naslovnu ulogu.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *