Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OSKAR NIJE GARANT ZA USPEŠNU BUDUĆNOST

U susret najželjenijoj filmskoj nagradi, koja se ove godine dodeljuje 22. februara u Los Anđelesu

Kako se bliži dodela nagrada američke Akademije filmskih nauka i umetnosti, tako stižu i podsećanja da osvajanje Oskara ne znači automatski i uspešnu budućnost za glumca ili reditelja. To se dosad više puta pokazalo kao tačno – od Kjube Gudinga džuniora do Ejdrijena Broudija. Mnogi su otkrili da zlatna statua u vlasništvu ne predstavlja garant da će potom doći do nekog od uspešnijih holivudskih scenarija.

Guding je upravo dobar primer za tu tvrdnju. Uprkos tome što je dobio Oskara za sporednu ulogu u „Džeriju Megvajeru“ 1997, kada je imao 29 godina, od tada nije zabeležio nijedan veći hit, a čak je počeo da dobija i nominacije za Zlatne maline („Norbit“) ili anti-Oskara.

Čak je i Marisa Tomei, koja je dobila Oskara za sporednu ulogu 1993. u komediji „Moj rođak Vini“, a sada je ponovo nominovana za rolu u „Rvaču“, nakon tog trijumfa, nekoliko godina bila je u relativno opskurnoj situaciji. Za mlade glumce, osvajanje Oskara može da znači i dolazak u središte pažnje za koje još nisu spremni. S druge strane, pre nego što je dobio Oskara za „Pijanistu“ 2003. godine, Broudi se pojavljivao u manjim produkcijama, a posle osvajanja najprestižnije filmske nagrade, on je „nastavio tamo gde je stao“.

Hale Beri tek treba da ponovi uspešnu rolu koja ju je dovela 2001. godine do Oskara za „Bal monstruma“, dok je Čarliz Teron, dobitnica nagrade za najbolju glumicu 2003. godine za „Monstruma“, posle toga dobijala samo role u malim filmovima. Rene Zelveger imala je seriju komercijalnih hitova i ostvarenja koje je hvalila kritika („Dnevnik Bridžet Džons“ i „Čikago“), dobijala nominacije i konačno osvojila Oskara 2003. godine za „Hladnu planinu“. Međutim, od tada, ona više nikada nije bila nominovana za Oskara, što je najbolji primer kako je teško zadržati nivo uspeha.

Još nagrada za „Slumdog Millionaire“

Film „Slumdog Millionaire“ Denija Bojla dobio je dve nagrade na dodeli priznanja američkog Udruženja filmskih snimatelja (23. dodela) i Udruženja filmskih montažera (59. dodela). Prvo udruženje nagradilo je Entonija Doda Mantla (prošle nedelje dobio BAFTA nagradu za filmsku fotografiju), dok su montažeri nagradili Krisa Dikensa. Obojica mogu da se nadaju i Oskaru, pošto se nalaze među nominovanima u svojim kategorijama. Na dodeli nagrada filmskih snimatelja, reditelj Kristofer Nolan dobio je „Governors“ nagradu za doprinos umetnosti filmskog stvaranja, dok su montažeri nagradili još i Stivena Šafera za najbolje montiranje komedije ili mjuzikla, za film „Robot Voli“, kao i za film „Čovek na žici“, za najbolje montirani dokumentarac.

Izvor: Dnevnik V. Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *