Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KLASIKA, ETNO I FILMSKA MUZIKA

Posle impresivnog početka sa nastupima Stinga i flamenko virtuoza Visentea Amiga, ni nastavak Gitar art festivala u Beogradu nije oskudevao u uzbudljivim i atraktivnim muzičkim događajima. Na samom završetku festivala, u petak je u Sava centru nastupio trio dobrih poznanika ovdašnje publike sastavljen od gitarista Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića i kavaliste Teodosija Spasova, koji su svojom ingenioznim spojem improvizacije i etno muzike opčinili slušaoce.

Dan kasnije kao veliko finale, pred prepunom dvoranom Beogradske usledio je susret sa jednim od najvećih kompozitora filmske muzike današnjice, Eniom Morikoneom, koji je dirigovao sopstvenim orkestrom „Rimska simfonieta“, izvodeći izbor svojih dobro poznatih i omiljenih filmskih tema, od numera iz filmova „Nesalomljivi“, „Misija“, „Bilo jednom na Divljem zapadu“, do arhetipske, epske uvodne teme iz Leoneovog špageti vesterna „Dobar, ružan i zao“. Uz Morikoneov orkestar nastupili su članovi Akademskog hora „Obilić“, kao i solisti: sjajna sopranistkinja Suzana Rigači, gitarista Karlo Markione i Kvartet gitara „Neksus“, a kao rezultat njihovih zajedničkih interpetacija, publici je pružen moćan i jedinstven muzički doživljaj.

Težište festivalskog programa činili su ipak koncerti u Kolarčevoj zadužbini, posvećeni klasičnom gitarističkom repertoaru, koji su se smenjivali u furioznom tempu, uz učešće brojnih vrhunskih domaćih i stranih solista, kako onih koji su prethodnih godina gostovali u Beogradu, tako i onih koji su nastupali prvi put. Festivalska publika je tako prvi put imala priliku da sluša fenomenalnog japanskog solistu Kazuhita Jamašitu, takođe i vrsnu gitaristkinju i pevačicu Badi Asad iz Brazila, a posebno zanimljiv i vredan bio je resital argentinskog gitariste Robera Ausela, koji je tom prilikom predstavio muziku manje poznatog latinoameričkog kompozitora Atahualpe Jupanikve. U Kolarcu je takođe priređen i autorski koncert našeg vodećeg gitariste i kompozitora Dušana Bogdanovića, koji je sa grupom muzičara upečatljivo predstavio izbor svojih kamernih dela, među kojima i premijerno, klavirsku kompoziciju sa naslovom „Preko lica vode“. Posebno zapaženi bili su i nastupi naših najistaknutijih gitarista, među kojima su bili Vera Ogrizović, Srđan Tošić, Zoran Krajišnik u duetu sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem, a nastupali su još i Zoran Anić, mladi Miloš Janjić, lautista Darko Karajić i drugi.

U sali Kolarca muzicirali su još i proslavljeni francuski gitarista i kompozitor Roland Diens, takođe i uvek svirački beskopromisan i muzički ubedljiv Pavel Štajdl iz Češke, koji je nastupio sa violinistkinjom Gabrijelom Demetrovom, a priređen je i zajednički koncert trojice izuzetnih gitarista: Kostasa Kociolisa iz Grčke, Zorana Dukića iz Hrvatske i Italijana Anjela Deziderija.

Nezaobilazan i izuzetno važan segment festivala bilo je i veliko međunarodno muzičko takmičenje, na kome su izuzetne uspehe postigli domaći takmičari: uz pobedu vrsne mlade solistkinje iz Beograda Sabrine Vlaškalić u kategoriji takmičara do trideset godina, i drugo mesto u istoj kategoriji njenog sugrađanina Bojana Ivanovskog, treba pomenuti i pobedu mladog Kikinđanina Viktora Juskana u drugoj kategoriji. Nagrade i odlični rezultati mladih gitarista iz Srbije nesumnjivo svedoče i o tome koliko je Gitar art festival, uz svrstavanje među najznačajnije manifestacije te vrste u Evropi, tokom protekle decenije izuzetno uticao i na razvoj ovdašnje gitarističke umetnosti i pedagogije.

Izvor: Dnevnik Borislav Hložan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *