Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA HRVATSKOG KARIKATURISTE DAVORA ŠTAMBUKA

Galerija New Moment

Davor Štambuk: Lovica s vragom
PHOTO: STOCK

Izložba radova nagrađivanog hrvatskog karikaturiste Davora Štambuka, koji od kraja šezdesetih živi u Parizu, biće otvorena 18. februara u beogradskoj galeriji „New Moment“.

Davor Štambuk rođen je u Splitu. Prvo je radio kao novinar u Zagrebu, a karikature je objavljivao u dnevnim novinama, kao i u časopisima Start, Arena i Slobodna Dalmacija.

Krajem šezdesetih godina 20. veka preselio se u Pariz. Godine 1968. dobio je Grand Prix Belleus, nagradu nedeljnika France Dimance, nakon čega se opredelio za profesionalno bavljenje karikaturom. Već naredne godine prešao je u visokotiražni list Ici Paris, u kojem je svakodnevno objavljivao karikature sve do penzionisanja 1999. Osvojio je brojne nagrade u Francuskoj, Poljskoj, Italiji, Holandiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Indoneziji, Brazilu, Belgiji i Izraelu.

Francusko ministarstvo kulture odlikovalo ga je 2003. redom viteškog krsta za umetnost i književnost, a Hrvatska mu je 2007. dodelila Orden reda Danice. Izložbu će otvoriti beogradski karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Izvor: e – Novine/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *