Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOLJŠOJ U ALARMANTNOM STANJU

Popucali zidovi i stropovi tek su jedan od velikih problema Boljšoj teatra, na čijem renoviranju radi više od 700 radnika
Foto: AFP

Najnovija vijest za ljubitelje baleta i opere glasi: čuveni moskovski Boljšoj teatar neće otvoriti vrata u studenom ove godine, kao što je najavljivano, nego sredinom 2011. Uzevši u obzir starost i dotrajalost zgrade kazališta otvorenog 1825. i troškove koji idu u nebo, drugo se i nije moglo očekivati. Zapravo, da nije riječ o jedinstvenoj kulturnoj instituciji, jednostavnije bi i jeftinije bilo srušiti je i napraviti novu.

Mačke u garderobama

Govorila je to i ilustracija koja je 2004. pratila vijest da se na pet godina zatvara Boljšoj teatar. Iza zidova ruskoga kulturnog ponosa nazirala se katastrofa. Tada je naime u svijet poslana slika mačjeg čopora – na stotine dlakavih četveronožaca koji su svoj dom našli u ružnim i vlažnim podrumima starog zdanja, uz isto takve garderobe ruskih baletnih umjetnika i opernih pjevača. I prije je bilo jasno da je moskovsko kazalište zrelo za obnovu, pogotovo kad je pjevačica u ulozi Ivane Orleanske pala s viseće lomače jer je pukla dizalica koja ju je držala.

Još najmanje 15 mjeseci

Podrumski dio izvođačima zadaje najviše muke. Upitni su i temelji zdanja, pojavile su se pukotine u zidovima, a akustika nije najbolja. Ruski ministar kulture Aleksandar Avdejev izjavio je ovih dana listu Izvestija da radovi, na kojima je angažirano 700 ljudi, kasne zbog loše koordinacije gradske skupštine i brojnih građevinskih tvrtki. Renoviranje klasicističke ljepotice, u koju stane 2000 gledatelja, trajat će još najmanje 15 mjeseci. Dakle od gromoglasno najavljivanog otvorenja s milanskom Scalom u studenom 2009. neće biti ništa! Nikita Šangin, glavni arhitekt projekta, sada izjavljuje da su projekcije o završetku obnove za pet godina bile nerealne. „Sve je bio blef i politika“, rekao je, uz jednu uistinu pametnu: „Oduvijek sam smatrao da će trebati više vremena“.

Izvor: Večernji hr Branka Primorac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *