Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAPLJICA PUŠKINA

Bi li ruski klasik preživio ranjavanje u dvoboju da je pravilno liječen? Je li u pitanju velika dvorska zavjera?
Znanstvenici su na pragu rješavanja jednog od najvećih misterija u povijesti ruske književnosti: je li mrlja od krvi na Puškinovom kauču stvarno njegova? Naime, opće je poznato da je Puškin poginuo u dvoboju s Georges d’ Anthèsom, no manje je znano da je Puškin umro dva dana poslije samog dvoboja u svom stanu od posljedica ranjavanja u trbuh. Inače, već više od 150 godina Rusi optužuju Nataliu Aleksandrovnu Puškinu, rođ. Gončarovu, da je glavni krivac za preranu smrt muža genija, ne samo zbog dvorske intrige s barunom d’ Anthèsom, već zato što od same udaje uopće nije marila za Aleksandrov talent te ga je smatrala bezvrijednim piskaralom. Naime, barun d’ Anthès, koji je bio oženjen Natalijinom sestrom Jekaterinom Gončarovom, bio je, kako se tada govorilo, ‘svjetski čovjek’ čija bi jedna podignuta obrva ili muževno potezanje brka uzrukovalo jače udaranje srca i brže mahanje lepezicama među ženama na dvoru. Natalia, Helena carskoga dvora koja si je svojom ljepotom priskrbila cijelu četu poštovatelja, uključujući i samog cara, sve je više vremena posvećivala intrigama na dvoru, dok je Puškin, bijesan zato što je dobio najnižu moguću dvorsku titulu od cara, morao intenzivno pisati ne bi li održavao takav lifestyle svoje Natalie.

Sve je vodilo u smjeru katastrofe te je bio dovoljan jedan trač, nikada dokazan, da Puškin potpuno izgubi živce i izazove dokonog baruna na dvoboj kako bi sprao ljagu s časnog imena svoje žene. Dvoboj je ostavio obojicu protagonista ranjenima, no Puškin je bio taj koji je ranama i podlegao. Zli jezici su odmah ustvrdili kako jedino Natalia nije bila pogođena u ovom dvoboju te se ubrzo preudala za ‘pravog muškarca’, generala Petra Petroviča Lanskoya.

Spomenute mrlje na kauču oduvijek su se pripisivale Puškinu, no tek su se sada našli ljudi koji su odlučili provjeriti autentičnost navoda. Ipak, jasno je da su šanse da je to zaista krv literarnog boga stvarno male, budući je Puškinov stan već dugo u funkciji muzeja te je kao takav ugostio tokom godina bezbroj posjetitelja. Stručnjaci iz petrogradskog Biroa za medicinsku analizu već su uzeli 27 otaraka iz kauča, kao i jedan krvni uzorak. Testovi bi, nadaju se stručnjaci, mogli pokazati da je Puškin mogao preživjeti ranu da je ona pravilno liječena u medicinskoj ustanovi, a upravo je Puškinovo liječenje kod kuće bilo jedno od glavnih argumenata teoretičarima zavjere koji misle da je Puškinu cjelokupan slučaj namješten kako bi se elita konačno rješila opasnog književnika (Puškinov sprovod je također argument koji ide u prilog toj teoriji budući da je pokopan usred noći na malom imanju kako ne bi došlo do nereda). Juri Molin, zamjenik šefa biroa koji radi na testiranju rekao je kako je zasad utvrđeno jedino da je riječ o krvi muškarca i da je velike starosti, a krv mora još biti uspoređena s krvlju koja je ostala na Puškinovu kaputu koji je nosio na dvoboju, tako da ćemo konačne rezultate ovog književnog CSI-a morat pričekati još neko vrijeme.

Izvor: Booksa n.s.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *