Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PRIČE IZ NAŠEG KVARTA“ NAGIBA MAHFUZA KNJIGA NEDELJE U KNJAŽEVAČKOJ NARODNOJ BIBLIOTECI „NJEGOŠ“

Prema podacima iz Narodne biblioteke «Njegoš», iz Knjaževca, knjiga nedelje, što se tiče čitalaštva ovog grada je «Priče iz našeg kvarta» Nagiba Mahfuza.

Svaka priča u ovoj zbirci jezgrovita je minijatura, koja daje celinu, nalik na roman ili predložak za filmski scenario. Ona govori o događajima koji su obeležili dečaštvo Nagiba Mahfuza, egipatskog nobelovca. Mahfuz ima izuzetan dar da s malo reči prikaže dešavanja u rasponu od nekoliko desetina godina, budeći kod čitaoca radoznalost i želju za dubljim sagledavanjem života u arapskom svetu.

Kao pravi majstor portreta i psiholoških karakteristika pisac se bavi odnosima u porodici – između muškarca i žene, očeva i sinova, ali i šire – malih moćnika koji žive na grbači sirotinje. Posebno prefinjen je odnos autora prema ženi i ljubavi. Njegova zapažanja, prikazana kroz doživljaje dečaka, kreću se u rasponu od potpune nevinosti, začetaka nežnih osećanja, pa do jasno izraženih erotskih nagona i zaljubljenosti. U tipično arapskim pričama junaci su derviši i njihov način života, političke ličnosti iz savremene egipatske istorije i, posebno, lokalni junaci-kavgadžije, „tvrdi“ momci čiji su se reč, vlast i ponašanje – u rasponu od surovosti pa do jasno izraženih plemenitih poriva i zaštite nemoćnih – poštovali u tradicionalnom kairskom kvartu.

S mnoštvom portreta, Mahfuz nas uvodi u paralelni svet koji je, često, mnogo bogatiji od onoga u kome živimo, sadržajniji, intenzivniji. Otkriva nam čarobne veze koje povezuju događaje, načine na koji ljudi komuniciraju, ili ne uspevaju da to učine, ispunjene ili neispunjene zavete.

Ispod površine priča odvija se duboka drama ljudskog života, a bogatstvo Mahfuzovog opusa leži u sposobnosti da izvanredno snažno predstavi obličja te drame.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *