Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FANTASTIČAN NASTUP NJEMAČKIH GLUMACA

Čuveni teatar Schaubuhne izveo komad „Smrt trgovačkog putnika“ u režiji Luka Persevala…

Publika vraćala glumce nekoliko puta na scenu
Foto: S. Jordamović

Glumci čuvenog njemačkog teatra Schaubuhne preksinoć su na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izveli predstavu „Smrt trgovačkog putnika“, koju je prema tekstu Artura Milera (Arthur Miller) režirao Luk Perseval (Perceval).

Jednu od najpoznatijih drama američkog pisca sarajevska publika primila je odlično, a njemačke glumce dugotrajnim aplauzima nekoliko puta vraćala na scenu.

Izvedbom ovog komada zvanično je počeo program „Berlin u Sarajevu: Schaubuhne u East West Centru“, kojim se obilježava 20. godišnjica od pada Berlinskog zida. Sarajevo je tako postao prvi grad u svijetu koji je počeo sa označavanjem ovog značajnog događaja.

Manifestaciju u okviru koje će njemački glumci pred sarajevskom publikom izvesti tri svoje najgledanije i najizvođenije predstave otvorio je Haris Pašović, direktor East West Centra.

– Ovo je prvi događaj kojim se obilježava godišnjica pada Berlinskog zida kada se svijet počeo ujedinjavati, a bivša Jugoslavija razjedinjavati. Imamo priliku da u narednih deset dana razmislimo o izvanrednom gradu koji je nakon tog događaja postao jedan od najprosperitetnijih i najuzbudljivijih svjetskih glavnih gradova te da razmislimo o našoj zemlji koja je podijeljena i da udružimo energije i postanemo dio evropskih naroda – kazao je Pašović.

Gostovanjem Schaubuhnea, naglasio je, sarajevska publika dobila je izuzetnu priliku da vidi rad jednog od najpoznatijih svjetskih teatara.

Večeras „Ispod leda“

Večeras je na programu predstava „Ispod leda“ autora i reditelja Falka Rihtera (Richter), koja će također biti izvedena u Narodnom pozorištu. Iznenađujuća, ultramoderna Rihterova predstava spaja izuzetan tekst, u sjajnom bosanskom prijevodu Nadire Selimović, uz videoprojekcije i fantastične glumce.

Izvor: Dnevni avaz A. Džaferović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *