Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽIVOT KAO BRUTALNI REALITY SHOW

Santiago Sierra pokazuje mladiće pri masturbiranju

Jedan je stariji gospodin na jučerašnjem otvorenju izložbe „Gledati druge“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu s velikim zanimanjem odgrnuo crni zastor i ušao u montažni sobičak unutar kojega se na velikom platnu projicira videorad Santiaga Sierre, španjolskog umjetnika koji živi u Meksiku.

Prolaznik voajer

U nekoliko sekundi vidio je prizore koji prikazuju muškarca kako masturbira, a koji se izmjenjuje s drugom snimljenom pričom o tetoviranju linije na leđima četiriju žena (prostitutki) kojima je umjetnik platio 30 dolara da mu dopuste tetovažu koja će im trajno ostati na tijelu. „Sranje“, samo je promrmljao, dohvatio crni zastor i izjurio van prema drugim fotografijama, videoradovima i slikama koje su sastavni dio međunarodne izložbe „Gledati druge“. Ima li na izložbama brutalnosti?

Koliko posjetitelji sudjeluju u voajerizmu kad gledaju druge koje je potajno ili s odobrenjem snimio umjetnik i „doveo“ ih na izložbu? Koliko je ljudima neugodno gledati sebe ili druge u eksplicitnim intimnim situacijama nije uvijek jednostavno utvrditi, ali ni izmjeriti. Mogu li se posjetitelji uživjeti u ulogu „drugoga“ koji nije pozvan svjedočiti nekoj situaciji, kolika je njihova tolerancija prema drugome, a kakvo će ponašanje dopustiti njihova emocionalna inteligencija – sve to preispituje zagrebačka kustosica Iva Radmila Janković koja je u ovu intrigantnu grupu u „Gledanje drugih“ uvukla više od dvadeset domaćih i stranih autora.

Uz velike slikarske portrete Lovre Artukovića cijela je serija videoradova u kojima neki umjetnici i sami postaju modeli. Primjerice iranska umjetnica Maria Kheirkhah zaplesala je na londonskim ulicama svoj orijentalni trbušni ples, snimivši među svojim susjedima reakcije.

Moć odluke

Kristina Leko ovaj put ne prodaje sir i vrhnje, nego se bavi pričom o životu dvanaest useljenika koji su nakon rata došli živjeti u Sarajevo. Francuz Olivier Menanteau pokazao je seriju fotografija političara i dužnosnika UN koji uglavnom koriste svoju moć i odlučuju o drugima. Fotograf Boris Cvjetanović prisutan je serijom fotografija iz kaznionice za maloljetnike. „Možda najbolje fotografije nisu ni snimljene“, reći će Cvjetanović. Tu su i radovi Ksenije Turčić, Ivana Kožarića, Nike Radić, Stelle Capes i drugih.

Izvor: Vecernji hr Dorotea Jendrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *