Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINA TRAŽI SKULPTURE SA AUKCIJE IV SEN LORANA

Autor: Beta – AP | Foto:Timesonline.co.uk | 12.02.2009. – 21:25

Kina je zatražila vraćanje ukradenih bronzanih skulptura koje bi ovog meseca trebalo da budu prodate u Parizu u okviru aukcije imovine pokojnog francuskog modnog kreatora Iva Sen Lorana.

Skulpture glave pacova i zeca nestale su 1860, kada su francuske i britanske snage opljačkale bivšu letnju carsku palatu u predgrađu Pekinga na kraju Drugog opijumskog rata, navodi kineska agencija Sinhua. Predstavnik za štampu kineskog ministarstva spoljnih poslova Đang Ju rekao je da su artefakte „ukrali i odneli uljezi“ i da bi oni „trebalo da budu vraćeni Kini“.

Taj zahtev verovatno će dodatno zakomplikovati odnose između Kine i Francuske čija je zategnutost dovela do protesta i poziva kineske javnosti na bojkot francuskih proizvoda. Kina je otkazala decembarski samit sa Evropskom unijom u znak protesta zbog susreta između francuskog predsednika Nikole Sarkozija i dalaj lame, koga Kinezi optužuju da podržava tibetanski separatizam.

Dve bronzane skulpture – koje prema Sinhui vrede između osam i deset miliona evra po skulpturi – biće ponuđene na prodaju na aukciji od 23. do 25. februara u Parizu, zajedno sa drugim predmetima koji su pripadali Sen Loranu, koji je umro prošle godine.

Sinhua navodi da skulpture potiču iz ranog perioda vladavine dinastije Ming, koja je vladala od 1644. godine. Skulptura glave pacova visoka je 30, a skulptura zeca 45 centimetara.

Izvor: Beta /BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *