Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEMAČKI ARHEOLOG NA PREVARU ODNEO STATUU NEFERTITI

Nemački arheolog poslužio se trikom da u svoju zemlju prošvercuje skulpturu egipatske kraljice Nefertiti, pokazuju tek objavljena dokumenta, prenosi BBC.

Arheolog Ludvig Borhard pronašao je bistu Nefertiti u Egiptu 1913. godine i stavio je na spisak svojih otkrivenih predmeta. On je opisao skulpturu kao „bezvredan komad gipsa“ i sakrio je u kutiju.
Ova bista danas predstavlja vrhunski artefakt iz ere faraona i privlači pola miliona posetilaca godišnje u Egipatski muzej u Berlinu.
Dokumenat koji je otkrio Borhardovu prevaru pronađen je u Nemačkom orijentalnom institutu, a radi se o izveštaju sa sastanka ovog arheologa i inspektora za antikvitete, na kojem su razgovarali o predmetima koje je Borhard iskopao.
U to vreme, Nemačka i Egipat su imali dogovor da podele predmete na jednake delove. Ali je bista Nefertiti, koja je vladala kao žena kralja Sunca Akhenatena pre više od 3.000 godina, bila toliko izuzetna da je Borhard odlučio da je „zadrži za Nemačku“, piše u dokumentu.

Kraljičina statua je čvrsto zamotana, postavljena u kutiju i skrivena u slabo osvetljenoj prostoriji, a fotografija statue koju je načinio nemački arheolog namerno je bila loša.
On je Nefertiti, čije su kraljevske crte lica oslikane na krečnjaku, opisao kao maltene bezvrednu statuu od gipsa. Beleške iz Borhardovog dnevnika otkrivaju da je on bio svestan prave vrednosti statue.
„Neopisivo je“, napisao je arheolog. „To je nešto što se mora videti sopstvenim očima“.
Egipatski Viši savet za antikvitete potvrdio je da je upoznat sa postojanjem dokumenta. Ovaj dokaz o prevari mogao bi pomoći Kairu da povrati skulpturu svoje drevne kraljice.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *