Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PONOR PUN LAŽI

59. Berlinski festival

Šabrol oduševio, Tavernije podbacio. – Dosadašnji favoriti iranski „O Eli“, urugvajski „Gigant“ i danski „Mali vojnik“

Golšifteh Farahani i Taraneh Alidusti u filmu „O Eli“ Asghara Farhadija

Berlin Veliki festival i jeste za velikane i filmske klasike, a oni su na 59. Berlinskom festivalu zastupljeni u likovima i novim delima dva legendarna Francuza i dva legendarna Grka. Festivalski početak posvećen je Klodu Šabrolu i Bertranu Tavernijeu, dok se za samu završnicu čuvaju filmovi Tea Angelopulosa i Koste Gavrasa (ujedno i ovogodišnji dobitnik „Zlatne kamere“ za životno delo).

Sve obožavaoce poluvekovnog stvaralaštva legendarnog Kloda Šabrola nije razočarao ni njegov pedeset i osmi igrani film „Belami“, razigrana dramska krimi-misterija u kojoj ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda. Sve je pomalo u stilu Džesike Flečer i „Ubistva koja je napisala“, sa obaveznim hičkokovskim elementima za kojima Šabrol tako često, duhovito i katkad cinično, poseže ispredajući svoje visprene priče o zločinu i njegovom rasvetljavanju. U „Belamiju“ Šabrol nudi portret jedne porodice iz sunčane Provanse u kojoj se dogodilo ubistvo koje će rasvetliti slavni pariski inspektor, koji se tu slučajno zatekao tokom svog godišnjeg odmora. Film je pun i humora i malih apsurdnosti i odraz je ličnog uživanja energičnog i neumornog Šabrola, ali i izvrsnog Žerara Depardijea u ulozi policijskog inspektora.

Za razliku od Šabrolovog filma, novo delo njegovog zemljaka i ispisnika Bertrana Tavernijea „U električnoj magli“, spada u jedno od najvećih razočaranja na ovogodišnjem Berlinalu. U prvom filmu koji je, tokom duge, plodne i ugledne karijere, snimio u Americi na engleskom jeziku, Tavernije nudi razvučeni i dramski nedorađeni južnjački krimić u kojem Tomi Li Džons igra lakonski, trošeći sve stare poznate trikove. Džons igra policajca iz Lujzijane koji istražuje ubistvo mlade prostitutke otkrivajući serijskog ubicu. Najuzbudljiviji delovi filma su oni, snimljeni u polurazrušenom Nju Orleansu.

Među teške podbačaje spada i film „Bes“ britanske rediteljke Sali Poter. Prikazujući naličje modnog biznisa, kroz snimke koje je telefonom načinio jedan student, Poterova fingira dokumentarni film podsećajući publiku da je kao autorka i potekla iz sveta eksperimentalnog filma. Međutim, ovaj neobičan rediteljski postupak teško je gledati u drami od 100 minuta, jer već posle prvih deset sve postaje zamorno. Osim možda Džudi Denč u ulozi izblajhane modne kritičarke i Stiva Bušemija u ulozi bivšeg ratnog fotoreportera, a sada adrenalinskog modnog fotografa. Džud Lou izgleda dobro i kao transseksualac, i to je to. Ono što je trebalo da bude satira na temu modne industrije, vrlo brzo prerasta u amaterski i samodovoljni film.

Loš utisak u takmičarskom programu ostavili su i filmovi „Riki“ Fransoa Ozona i „Mamut“ Lukasa Mudisona, ali su srećom obraz festivalskog čelnika Ditera Koslika do sada osvetlali „Mali vojnik“, „O Eli“ i „Gigant“.

„Mali vojnik“ uvek angažovane danske rediteljke Anet K. Olesen, minimalističkim postupkom jasno progovara o krivici zapadnjaka u mnogim prljavim rabotama u zemljama Trećeg sveta, kroz priču o devojci koja se vraća kući u Dansku posle odsluženog vojnog roka u Iraku. Urugvajski film „Gigant“ Adrijana Biniezija je gorko-slatka priča o čuvaru koji nadgleda džinovski supermarket, a preko monitora i svoju tajnu ljubav – simpatičnu čistačicu. Ljubak i šarmantno izveden film, jedan od tipičnih predstavnika nove latinoameričke škole.

U dosadašnje favorite sa lakoćom se izdvojio iranski film „Sve o Eli“ Asghara Farhadija, sasvim drukčiji od onog na šta su nas navikla dela iz ove intrigantne i privlačne kinematografije. Glavni junaci ovog puta nisu ni mudri seoski starci, ni siromašna a plemenita deca, već pripadnici urbane srednje klase koji odlaze na vikend na Kaspijsko jezero. Mladi bračni parovi i njihova neudata drugarica Eli suočiće se sa analizom međusobnih odnosa i samoanalizom, u stilu junaka Karanovićevog filma „Jagode u grlu“, a iznenadno Elino utapanje otvoriće ponor laži koje cvetaju i u savremenom iranskom društvu. Izvrstan, kompleksan i dramaturški dobro razrađen film sa lakoćom hvata gledaoca, a u njemu igra i internacionalna zvezda – izvrsna glumica Golšifteh Farahani (tumači glavni ženski lik u filmu Ridlija Skota „Krug laži“).

Izvor: Politika Dubravka Lakić

—————————————————————–

„Tamo i ovde“ našao svetskog distributera

Film Darka Lungulova „Tamo i ovde“, koji će 1. marta imati svetsku premijeru na zatvaranju 37. Festa, kako saznajemo u Berlinu, već je obezbedio svetskog distributera. Prava za svetsku distribuciju otkupila je kuća „Films Butique“. Njen čelnik Žan-Kristof Simon kaže da mu se Lungulovljev film, sniman u Beogradu i Njujorku, veoma dopada i da u njegove kvalitete ubraja i uloge koje tumače Dejvid Tornton, Mirjana Karanović i Sindi Loper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *