Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAD JE DEPRESIVNI NJUJORČANIN SREO SRPSKOG EMIGRANTA OČAJNIKA

Reditelj Darko Lungulov i glumac Dejvid Tornton izjavili su da su počastvovani što će premijera njihovog filma Tamo i ovde 1. marta zatvoriti ovogodišnji Fest, saopštila je producentska kuća „Kino-kamera“, a prenosi Beta. Lungulov ističe da je „veoma srećan i počastvovan“ što festival zatvara njegov debi i smatra kako je Fest „pravo mesto da Tamo i ovde počne svoj život, jer je Beograd jedan od glavnih junaka u ovoj priči“. „Drago mi je što će beogradska publika prva videti ovaj film, i što ćemo na ovaj način zahvaliti svima na podršci koju su nam dali“, istakao je Darko Lungulov.

U filmu Tamo i ovde, Robertu, depresivnom Njujorčaninu i propalom muzičaru, stiže rešenje o prinudnom iseljenju zbog neplaćene kirije. On unajmljuje Branka, „svežeg“ emigranta iz Srbije, koji preseljava ljude svojim kombijem, da mu pomogne. Branko očajnički želi da dovede devojku Ivanu iz Srbije u SAD, ali ona ne može dobiti vizu. Branko plaća Robertu put do Beograda, da se tamo oženi Ivanom kako bi ona dobila tzv. vereničku vizu… Dok u Beogradu čeka na ostatak ugovorenog novca, Robert je smešten kod Brankove majke Olge. Ne znajući za celu kombinaciju, Olga postepeno upoznaje Roberta, a njena vedrina polako leči njegovu depresiju. U isto vreme, Branku u Njujorku iskrsava problem zbog kog ne može poslati ostatak ugovorenog novca…

Kako je najavljeno, posle projekcije na Festu, beogradskoj publici pokloniće se glumačka ekipa filma – Dejvid Tornton, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Jelena Mrđa, Feđa Stojanović i Goran Radaković. Zaista se radujem povratku u Beograd. Srećan sam što ću se ponovo videti s prijateljima, uživati u vašoj hrani…“ poručuje američki glumac, koji je, zatim, izrazio željenje što u Beograd s njim neće doputovati sin i supruga – američka pop pevačica Sindi Loper, koja je u Lungulovljevom filmu odigrala manju ulogu i čak za njega napisala jednu pesmu, nazvanu Here And There.

„Kino-kamera“ navodi i da Loperova ne dolazi zbog obaveza posle nominacije za muzičku nagradu Gremi, ali i kako se očekuje da autorka hitova Time After Time i Tru Colors dođe u Beograd „na jesen, za kada je planirano prikazivanje filma u beogradskim biskopima“. Producent filma Tamo i ovde je Đorđije Leković, a producentska kuća je „Kino-kamera“ u Beogradu. Inače, Lungulov je dobitnik nagrade Balkan fund na 47. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu za scenario Tamo i ovde. Film je finansijski podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Prvi deo filma snimljen je za 12 dana na 25 mesta u Njujojorku i okolini (Menhetn, Bruklin, Kvins, Long Ajlend), a drugi u Beogradu marta 2008. Snimanje je trajalo 18 dana.

Darko i Dejvid

Reditelj, scenarista i koproducent Darko Lungulov završio je filmske studije u SAD (City College of New York). Radio je dosad kao režiser i producent dokumentarnih filmova u produkcijskoj kući „Spiral Pictures/Ross Institute“. Njegov film „Bekstvo“ („Escape“) osvojio je 2004. nagradu publike na internacionalnom filmskom festivalu Hamptons. Dejvid Tornton, tumač glavne uloge u aktuelnom Lungulovljevom filmu, poznat je po ostvarenjima „Civil Action“, s Džonom Travoltom, i „John Q“, s Denzelom Vošingtonom, kao i po filmu Džona Turtura „Romance & Cigarettes“.

Izvor: Građanski list EGL

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *