ZA TRI DECENIJE - 1.000 IZLOŽBI

Brana Filipović   Kultura, Vesti

Nova knjiga Boranina Dušana Kabića o likovnoj umetnosti

BOR - Nakon nedavno promovisane knjige „Likovna umetnost u Boru 1900-2000.”, viši kustos borskog Muzeja rudarstva i metalurgije Dušan Kabić završio je ovih dana i izuzetno vredno delo „Likovna događanja u Boru l977-2007″.

- Još od prvih dana zaposlenja u borskom Muzeju 1977. počeo sam da sakupljam pisana dokumenta o likovnim događanjima u Boru, prevashodno o izložbenim postavkama. Najpre sam osnovao hermoteku. Na taj način sačuvao sam sva dokumenta o svakoj likovnoj i izložbi skulptura. Za te tri decenija sakupljeno je više od 1.000 likovnih kritika, približan je i broj kataloga, dok je novinskih informacija i reportaža o slikarima i njihovom radu bar triputa više. Da se latim tog časnog posla najviše mi je pomogla Vera Ristić, istoričar umetnosti iz Beograda koja se zadesila u Boru na početku mog radnog veka savetujući „da sve što se sačuva i objavi o Muzeju i dešavanjima u toj kući uvek nekome dobro dođe” - kaže Kabić dodajući da se prvi likovni stavaralac u gradu bakra pojavio 1934. godine - bio je to Đorđe Andrejević Kun. Njegove grafike u drvetu „Krvavo zlato” najizvronije je i najutentičnije delo o radu i životu borskih rudara.

U Kabićevoj knjizi nalazimo da do 1953. godine ne postoje značajniji zapisi i dokumenti o likovnim zbivanjima u Boru. Prvi tekstovi pojavljuju se o izložbi poznatog slikara Nikole Graovca. Godine 1960. stiže akademski slikar Jaroslav Kandić, a osam godina kasnije „ nastanjuje” se i Radoslav Trkulja. Likovnu kulturu i tradiciju u gradu-rudniku nastavio je od 1974. Likovni klub „Mozaik”.

Danas u Udruženju likovnih stvaralaca „ Vane Živadinović Bor” deluje 70 zaljubljenika u kičicu i platno. U galerijama Muzeja rudarstva i metalurgije, kao i u klubu „Vane” i Narodnoj biblioteci mesečno se prosečno organizuju dve likovne izložbe.

- Posebno je vredno što je Kabić lično, uz pomoć radnika Muzeja, postavio svaku od ovih izložbi. To su hiljade slika i stotine skulptura. Zaista, reč je o velikom entuzijasti i privrženiku likovnoj kulturi- rekla nam je Slađana Đurđekanović, direktor borskog Muzeja.Postavite komentar