Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SHAKESPEAREOVA KUĆA SLAVNIH

Na dan Sv. Jurja, 23. travnja, u Startford-upon-Avonu, rodnom mjestu najvećeg dramatičara svih vremena – čiji datum rođenja i smrti padaju na taj dan – bit će svečano otvorena Shakespeareova dvorana slavnih.

U prvoj postavi te dvorane bit će 13 imena jer je to najmanji broj glumaca u jednoj Shakespeareovoj drami. Dvanaest ih je već odabrano, a po toj prvoj postavi vidi se da su oni koji upravljaju Kućom slavnih mislili na atraktivnost za turiste više nego na odavanje počasti zbilja velikim interpretima jer nema mnogih očekivanih imena dok su neka „padobranski“ upala na popis; valjda će ta nepravda biti ispravljena u budućim upisima u bardovu kuću.

Evo tko je (i zašto) odabran:

Ben Jonson (veliki dramatičar i osobni bardov prijatelj, koji ga je prvi nazvao nadimkom „Swan of Avon“ – „Avonski labud“), David Garrick (slavni osamnaestostoljetni glumac koji je prvi odstupio od bombastičnog deklamiranja i počeo glumiti realističnije), Charles Dickens (koji je 1847. pokrenuo kampanju da bardova rodna kuća bude proglašena nacionalnim spomenikom), Ellen Terry (legendarna glumica iz devetnaestog i dvadesetog stoljeća o čijoj ulozi Portije u „Mletačkom trgovcu“ je Oscar Wilde spjevao pohvalnu pjesmu), Laurence Olivier (objašnjenje nepotrebno), Judi Dench (koja je u kazalištu debitirala ulogom Ofelije, a njezina Lady Macbeth iz sedamdesetih još se prepričava), Kenenth Branagh (vidi pod Olivier), Patrick Stewart (koji nakon West Enda upravo na Broadwayu briljira kao Macbeth), Leonardo di Caprio (zbog briljantne interpretacije Romea u filmu „Romeo i Julija“ Baza Luhrmanna), Akira Kurosawa (koji je dvaput prebacivao Bardove radnje u Japan, Macbetha u „Krvavom prijetolju“ i kralja Leara u „Ranu“), Sam Wanamaker (američki glumac i redatelj koji je najzaslužniji za izgradnju rekonstruiranog kazališta Globe) i Paul Robeson, slavni crni pjevač, prvi glumac tamne kože koji je u dvadesetom stoljeću glumio Othella (ta predstava 1943.-1944. na Broadwayu oborila je rekord u trajanju neke Shakespeareove drame u repertoaru).

Za trinaesto se ime može internetski glasovati (na adresi http://www.guardian.co.uk/stage/poll/2009/feb/04/shakespeare-hall-fame), a u ponudi su Peter Brook, John Gielgud, Boris Pasternak, Sarah Siddons, Peggy Ashcroft, George Bernard Shaw, Johann Wolfgang von Goethe, Sarah Bernhardt, Virginia Woolf i David Tennant.

Najveće rupe su Edmond Kean, velikan glume čije je izvedbe Coleridge opisao kao „čitanje Shakespearea pri bljeskovima munja“ i Simon Russell Beale, te još uvijek živi Jonathan Pryce (čiji je Hamlet iz odamdesetih proglašen „definitivnim“) ili Daniel Day-Lewis koji je danskog kraljevića glumio toliko intenzivno da se 1989. srušio na pozornici pri prvoj pojavi duha; u dvanaest imena svakako je trebalo nekako ubaciti i Gielguda koji je imao petlju sa 26 godina glumiti Leara, ili Sarah Berhard, „najveću glumicu svih vremena“, koja je sa 54 godine glumila Hamleta.

No, ovo su tek prvi uvršteni, sigurno će toga biti još i malo će koji šekspirovski velikan ostati bez počasti. Nadamo se da je netko u odboru za uvrštenje gledao i onu epizodu „Hitne službe“ u kojoj dr. Luka Kovač, svojedobno najmlađi dubrovački Hamlet svih vremena, bardovim stihovima poklopi svoje američke kolege….

Izvor: Večernj hr M. Fančović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *