Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UKS: NE ČAČKAJTE PO MULJU

POVODOM napisa koji su se ovih dana pojavili u „Večernjim novostima“ i „Politici“ o odnosima Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Srbije u četvrtak se UKS oglasilo saopštenjem pod naslovom „Ako laže koza, ne laže rog“.

– Problemi su se začeli tako što je SKD u startu registrovano kod već upokojene Savezne države Srbije i Crne Gore, krenulo u napad – da urušuje UKS i preuzima njegov prostor, sve do onog fizičkog na adresi Francuska 7. I u jednom i u drugom, godinama favorizovani, imali su uspeha. U svim državnim komisija, u svim žirijima, u izdavačkim kućama i većini časopisa, gotovo apsolutnu dominaciju imaju njihovi članovi. Godinama oni sami sebi, ne obazirući se na moral i sukob interesa, otkrajaju kolač. Na primer, ako UKS za neki, pomodno rečeno, projekat dobije 500.000, radilicama iz SKD pripadne 2.000.000 ili više. To je postala praksa koju i vrapci znaju – navodi se u saopštenju.

Udruženje književnika Srbije dalje ističe kako je SKD ušlo u zgradu u Francuskoj 7 „uz asistenciju policije“ i da „trenutno drži dve, spram svojih potreba, više nego reprezentativne prostorije u prizemlju i nasilno „kosovizacijom“, čitavo potkrovlje od nekoliko prostorija“.

Čelnici UKS podsećaju da je piscima omogućeno da istovremeno budu učlanjeni u više sličnihorganizacija. Tako su, mahom, članovi SKD i formalni članovi UKS. Svim piscima koji se UKS obrate, pa i članovima SKD, služba Udruženja ne uskraćuje već „servisira“ socijalnu i zdravstvenu zaštitu, otpravlja ih u penziju i slično.

– Ako se, međutim, bogatoj državi Srbiji isplati da formira više kancelarija, administracija za zbrinjavanje pisaca, kako bi se udovoljilo tankoćutnosti pojedinaca iz SKD, nemamo ništa protiv. Što više činovnika u kulturi, to manje za kulturu. Pošto navedene činjenice daju bitno drugačiju sliku od one koju nudi čelništvo SKD, toj tvorevini već potrošenih političkih garnitura, preostaje da se poziva na moral i ideologiju. Bolje bi bilo, međutim, da po tome ne čačkaju, jer iz Pandorine kutije može da ispluta svakojak mulj, nimalo povoljan po navodne moralne čistunce – navodi se na kraju saopštenja Udruženja književnika Srbije.

KUĆA BEZ REDA

– PRAKTIČNO, ovo društvance već koristi podjednako, ako ne i veći prostor no naše udruženje. UKS, pri tome, svim korisnicima radnog prostora u zgradi plaća struju, osiguranje, održavanje zajedničkih prostorija (sale i salona) i još koješta. Inventar u sali i salonu, prostorijama bez ikakvog grejanja, lagano propada, kao u svakoj kući bez osnovnog domaćeg reda – piše u saopštenju UKS.

Izvor: Večernje Novosti D. Bt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *