Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MINISTRI U POSETI „GECI KONU”

Mlađan Dinkić obećao zaposlenima „finansijsku injekciju” u februaru. – Nebojša Bradić ukazao da će privatizacijom „Prosveti” biti omogućeno da sačuva i svoj kapital

Sa jučerašnje posete ministara knjižari „Geca Kon” (Foto L. Adrović)Povodom odluke Vlade Srbije kojom je knjižara „Geca Kon” proglašena spomenikom kulture, a kojoj je znatno doprinela dosledna akcija lista „Politika”, juče su ovaj prostor posetili potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, i ministar kulture Nebojša Bradić.

Prema Bradićevim rečima ovo je značajan dan za kulturu zbog toga što je Vlada Republike Srbije, sa nadležnim ministarstvima, usvojila inicijativu da bude zaštićeno kulturno nasleđe pod imenom Gece Kona. To znači da će „Geca Kon” trajno ostati knjižara, i posle privatizacije „Prosvete”. Ministar Bradić dodao je i to da će, pored kulturne tradicije, „Prosveti” biti omogućeno da privatizacijom sačuva i svoj kapital.

Ukazavši na to da je materijalna situacija u „Prosveti” izuzetno teška već više meseci, i da joj je zbog toga neophodno sada, u februaru, dati „finansijsku injekciju”, Mlađan Dinkić je primetio da za „Prosvetu”, koja tradicionalno neguje ljubav prema knjizi, treba pronaći i pravog strateškog partnera, uz obavezan uslov da i dalje bude u potpunosti očuvana njena izdavačka delatnost.

Ministri su u neformalnom razgovoru sa zaposlenima bili upoznati sa tim da plate u „Prosveti” izostaju već sedam meseci, i da je račun firme u blokadi. Prema objašnjenju Mirjane Nardin, glavnog poverenika sindikata „Nezavisnost”, sva „Prosvetina” dugovanja su zapravo dug prema državnim organima, tako da je u dogovoru sa ministrima nagoveštena izvesna pomoć, deblokiranje računa i početak redovne isplate ličnih dohodaka. Takođe, kako je napomenula Nardin, u dogovoru sa ministrima, prihvaćeno je da država podmiri doprinose koji do sada nisu bili plaćeni, kao i to da će novi vlasnik zaostala primanja preuzeti kao obavezu.

Inače, čitava priča oko privatizacije „Prosvete” biće nastavljena, zbog toga što je, prema zvaničnim informacijama na sajtu Agencije za privatizaciju, za dve nedelje produžen rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za IP „Prosveta”. Prema ovim podacima, Agencija za privatizaciju je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 70 odsto društvenog kapitala „Prosvete” do 27. februara.

Na suštinska merila kojima se treba rukovoditi prilikom prodaje kapitala „Prosvete” juče je podsetio Dejan Mihailović, glavni urednik. Prema njegovim rečima, najvažnije je da se zna da na prodaji nije samo zgrada, već i tradicija ove izdavačke kuće koja nema cenu.

M. V. – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *