Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AL PAĆINO KAO KRALJ LEAR

OPET SHAKESPEARE

Nakon Richarda Trećeg u „U potrazi za Richardom“ 1996. (dokumentarca o postavljanju Shakespearove drame na Broadwayu) i briljantnog Shylocka u „Mletačkom trgovcu“ 2004., veliki glumac Al Pacino sprema se odglumiti još jedan lik velikog Barda. Riječ je o kralju Learu, ulozi koja je Pacinu i prije nuđena, ali je on smatrao da još nije dovoljno star. Redatelj će ponovo, kao i u „Mletačkom trgovcu“, biti Michael Radford, a snimanje bi trebalo početi kasnije ove godine „negdje u Europi“.

Filmaši najavljuju da će izgled filma biti „u skladu sa svojim razdobljem, baš pout klasičnog izgleda „Mletačkog trgovca“ (koji je sniman na licu mejsta, u Veneciji)“, ali nije jasno podrazumijevaju li pod tim radoblje kad je veliki Shakespeare pisao dotičnu dramu ili razdoblje kad se ona događa – predrimska Britanija.

Podsjetimo, Lear je kralj s tri kćeri koji odlučuje svoje kraljevstvo podijeliti između njih proporcionalno ljubavi koju iskažu prema njemu; starije Regan i Goneril mu se ulizuju, ali najmlađa kći, njegova ljubimica Kordelija, odbija igrati tu igru i biva razbaštinjena. Redaju se brojni tragični događaji, kraljevo ludilo i brojne smrti, a ta tragedija dosad je toliko puta snimljena da gledatelji već imaju na izbor brojne briljantne snimljene izvedbe, poput one koju je 1983. za BBC odglumio Laurence Olivier. I Kurosawa se pozabavio „Kraljem Learom“, iskoristivši ga za svoj veličanstveni testamentalni film „Ran (Kaos)“u kojem su kćeri postali sinovi, a postoji čak i izvrsna vestern TV-verzija „Kralj Teksasa“, smještena između teksaškog otcjepljenja od Meksika i pripojenja SAD-u, u kojoj rančera Johna Leara koji svoj ranč dijeli na tri kćeri glumi Patrick Stewart. Slomljeni i ludi nekad moćni kralj već je pet stoljeća najveći izazov za velikane glume na kraju karijere, obično one koji u Britaniji već imaju naslov sira, kad su prestari za mnoge druge uloge, a ova im – bilo u kazalištu ili na filmu – taman odgovara.

Još nije najavljen ostatak glumačke postave za Pacinova Leara, ali, sudeći po „Mletačkom trgovcu“, velikih imena neće nedostajati; u prethodnoj Radford-Pacinovoj adaptaciji Barda Antonio je trebao biti Ian McKellen, kojeg je zbog drugih obaveza u zadnji čas zamijenio Jeremy Irons, dok je Lyn Collins dobila ulogu Portije nakon što je Cate Blanchett ustanovila da je trudna.

No, mali problem za Pacina mogla bi biti konkurencija u istoj ulozi, koja je dovoljno jaka da svakog osim don Corleonea i Tonyja Montane uplaši do odustajanja. U trgovinama se može na DVD-u naći snimka kazališne predstave Royal Shakespeare Companyja iz prošle godine, u kojoj kao Lear briljira sir Ian McKellen, a samo što nije počelo snimanje filma redatelja Joshue Michaela Sterna, u kojem ne samo da će Leara glumiti sir Anthony Hopkins, nego tri kćeri glumi zbilja zastrašujući tercet glumica: Regan je Gwyneth Paltrow, Goneril Naomi Watts, a Kordelija Keira Knightley.

Izvor: Večernji.hr Marko Fančović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *