Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REKORDNA CENA ZA BALERINU EGDARA DEGAA

Skulptura mlade balerine, rad francuskog impresioniste Edgara Degaa prodata je za rekordnih 13,3 miliona funti (18,8 miliona dolara), na aukciji kod Sotbija u Londonu, javile su agencije.

„Mala četrnaestogodišnja plesačica“ jedna je od malobrojnih bronzanih skuptura Degaa koje su bile u privatnom vlasništvu, a i sada je otišla u zbirku privatnog kolekcionara iz Azije, navodi se u saopštenju Sotbija.

Stručnjaci su uoči jučerašnje aukcije procenjivali da bi to delo moglo da dostigne cenu do 12 miliona funti, a 13,3 miliona funti za koliko je prodata, je rekordna cena za neku skulpturu tog umetnika. Prethodni rekord za neku skulpturu Edgara Degaa bio je 12,3 miliona dolara, na aukciji u Njujorku 1999.

Figura devojčice Edgara Degaa, datirana u period između 1879. i 1881, u originalu je urađena u vosku, a strukturu je držala žica. Umetnik ju je obukao u pravu svilu, til i gazu i napravio joj periku.

Za njegovog života izlagana je samo jednom, pronađena je u njegovom ateljeu posle njegove smrti 1917, a u bronzi je izlivena 1922.

Balerine su bile velika inspiracija i za slike, pastele i gvaševe tog umetnika.

Izvor: Blic Online / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *