Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DAVID ALBAHARI NAGRAĐEN ZLATNIM SUNCOKRETOM

Književnik David Albahari dobitnik je ovogodišnje Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“ za zbirku priča „Svake noći u drugom gradu“, u izdanju Srpske književne zadruge (SKZ), saopštio je danas predsednik žirija Jovan Zivlak.

U nagrađenom delu autor „manirom vrsnog pripovedača govori o našem svetu i vremenu, o akterima iz našeg prostora, u tradiciji jedne moderne, sugestivne i senzibilne pripovedačke umešnosti“ i stoga je, prema svim umetničkim kriterijumima zaslužio ovu nagradu, rekao je Zivlak novinarima.
Zivlak je podsetio da je Albahari prisutan na domaćoj i svetskoj književnoj sceni već tri decenije.
„Albahari je jedan od najsnažnijih pripovedačkih glasova naše savremene književnosti
i jedan od najprevođenijih naših pisaca i dobitnik mnogih nagrada“, rekao je Zivlak.

Svake noći u drugom gradu“ zauzima prostor Beograda, Ljubljane, Zagreba, Salcburga, Minhena, Kalgarija i mnogih drugih gradaova i tim delom Albahari još jednom pokazuje da „niko u srpskoj književnosti nema tako modernu percepciju ili organizaciju pripovetke“, ocenio je Zivlak.

Dobitniku nagrade biće ponovljeno izdanje nagrađene knjige, a pripašće mu i novčani iznos od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, zahvaljujući podršci beogradske kompanije „Invej“ koja je većinski vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ u Vrbasu.

Svečana dodela trinaestog „Zlatnog suncokreta“, biće održana krajem februara u Beogradu, a kako je rekao predsednik žirija, Albahari je obećao da će za tu priliku doputovati iz Kanade.

Žiri, u čijem sastavu su bili još i Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, odluku o pobedniku doneo je jednoglasno, a u užem izboru bili su i romani „Sara“ Petra Sarića i „Top je bio vreo“ Vladimira Kecmanovića.

Izvor: Blic Online /Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *