Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA LEGENDARNA PREDHODNICA ADMIRALA NELSONA „VIKTORI“

Pronađena legendarna prethodnica admirala Nelsona „Viktori“

Američka spasilačka firma veruje da je pronašla ostatke legendarnog britanskog ratnog broda koji je potonuo u Engleskom kanalu 1744. godine, preneo je BBC.

Firma „Odisi Marin Eksplorejšen“ navodno je pronašla „HMS Viktori“, prethodnicu čuvenog admiralskog broda lorda Nelsona, koji je nosio njegovo ime.

Dragocenosti otkrivene na brodu, uključujući i bronzane topove, mogle bi biti vredne milione funti, procenjuju eksperti.

Olupina „Viktorija“ je pronađena u međunarodnim vodama, ali zbog toga što je brod vojni, pripada Velikoj Britaniji.

Brod je potonuo zajedno sa 1.100 mornara, uključujući i admirala Ser Džona Balčena, u velikoj oluju kod Kanalskih ostrva.

Lokacija olupine je, do sada, bila misterija, uprkos brojnim pokušajima da se pronađe.

Tačna lokacija broda nije otkrivena javnosti, ali je rečeno da je pronađen na više od 80 kilometara od mesta na kome su svi pretpostavljali da je potonuo.

„Viktori“ je prenosio 100 bronzanih topova i oko 100.000 zlatnih novčića.

Američka firma koja je otkrila olupinu izvukla je na površinu dva topa, a istraživanja se nastavljaju. „Odisi Marin Eksplorejšen“ saopštila je da su u toku pregovori sa britanskom vladom o saradnji na projektu.

Ista kompanija je 2007. otkrila 17 tona zlatnih i srebrnih novčića vrednih 500 miliona dolara, na olupini u Severnom Atlantiku.

Španska vlada kasnije je tužila američku firmu, tvrdeći da je potonuli brod čuvena španska galija iz 19. veka.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *