Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZVONKO BOGDAN VEČERAS NA TRGU SLOBODE

NOVI SAD – Na Trgu Slobode biće održan koncert Zvonka Bogdana sa početkom u 20:30 časova, povodom 1. februara, dana Grada Novog Sada.

Grad Novi Sad poziva sve građane da svojim prisustvom uveličaju proslavu 1. februara, dana kada je 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Put od Petrovaradinskog Šanca do Novog Sada, od kameralne varoši do slobodnog kraljevskog grada, stanovnici Šanca prošli su zajedno.

Srbi, Mađari, Jevreji, Grci i Cincari imali su istu ideju i hrabrost da od rimske carice i kraljice ugarske Marije Terezije zatraže da njihovo naselje digne na rang slobodnog kraljevskog grada.

Slobodna varoš

Iako su znali da će ih to koštati novca, bili su dobri trgovci, te su znali da će se takva investicija isplatiti, ne samo njima, već i potomstvu.

I uspeli su. Tako je 1. februara 1748. godine Marija Terezija donela odluku i izdala povelju da se Petrovaradinski Šanac na osnovu molbi „rimokatolika i Rascijana grčkog obreda“ digne u red slobodnih varoši.

Promet i trgovina

Koštalo je to Šančane 80.000 rajnskih forinti i još oko desetak hiljada za ostale troškove, po nekim izvorima za podmićivanje kraljičinih kancelara.

Po tekstu Arhiva grada „Postanak Novog Sada i prvi magistrat 1748. godine“, razlog koji je doveo do oslobođenja grada su namere Marije Terezije da osigura teritoriju pojačanom zaštitom i boljim snabdevanjem hranom.

Imala je ona svoje razloge i obe strane su imale korist od toga. Logika je bila sledeća – kada varoš dobije slobodu i povlastice, dobiće i više stanovnika. Time će se znatno pojačati „porezna snaga“, jer će se dići promet i trgovina.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *