Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DALIJEV „IVAN KRSTITELJ“ NA SUDU

GLASGOW U inače skromnu gradsku galeriju u Glasgowu hodočaste milijuni posjetitelja. Razlog je Dalijeva slika Kristova raspeća, jedna od najboljih s tim motivom.

Ali, to poznato djelo nije zanimljivo samo poklonicima umjetnosti i religioznog nadahnuća nego i trgovcima, koji godinama rabe taj motiv na raznim uporabnim predmetima i zarađuju a da ne plaćaju naknadu vlasniku. Gradsko vijeće škotskoga grada prekinulo je tu praksu, angažiralo je odvjetnike i pokrenulo istragu protiv pedesetak kompanija koje su kopirale Dalijeva Krista u brojne komercijalne svrhe.

Smatraju da su izgubili na desetke tisuća funti od nedopuštenog preslikavanja i neplaćanja licencije za preslike „Ivana Krstitelja na križu“, koji danas vrijedi 60 milijuna funti, a kupljen je prije 57 godina od samog slikara za 8200 £. Odvjetnički ured Burness, koji je angažiralo Vijeće, proziva i francusku rock grupu Mercyless, koja se 1992. na naslovnici svog albuma „Abject Offering“ poslužila izrezom slike.

Opravdanja su različita, ali stručnjacima je pomoć stigla od fundacije S. Dalija u Figuerasu u iskazu da vlasnik djela ima autorska prava.

Izvor: Vecernji hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *