Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEBOJŠA DEVETAK LAUREAT ZMAJEVE NAGRADE

Zmajeva nagrada, koju Matica srpska dodeljuje za najbolju pesničku zbirku na srpskom jeziku od 1953, za 2008. godinu dobio je pesnik Nebojša Devetak, za zbirku poezije „Uzalud tražeći“, objavljenu u izdanju Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zagreba, saopštio je juče književnik Mihajlo Pantić, predsednik žirija.

Pored njega, o najboljoj knjizi poezije u 2008, odlučivali su Đorđo Sladoje – pesnik, Ivan Negrišorac – pesnik (prošlogodišnji laureat ove nagrade), Slavko Gordić- potpredsednik Matice srpske i Bojana StojanovićPantović. Za nagrađenu zbirku glasala su tri člana žirija, dok je dvoje bilo za to da nagradu dobije Dejan Aleksić za zbirku „Dovoljno“. Žiri je istakao da je pesnička produkcija u 2008. bila bogata i da su oni imali više od stotinu pesničkih zbirki u razmatranju, a da je u uži izbor uvršteno 15 knjiga.

– Razmatrajući prošlogodišnju produkciju, došli smo do uverenja da je savremena srpska poezija i bogata i raznolika. Bez obzira što svetla javnosti nisu toliko uperena na nju, poezija je možda i najpostojaniji vid jezičkog stvaranja danas kod nas. Usuđujem se da kažem da je jezik poezije mnogo kvalitetniji nego što je to slučaj sa drugim oblicima književnog izražavanja. Razmišljajući o tome da pesnici čuvaju nešto što možemo nazvati supstancialnošću razumevanja života i sveta, uvideli smo da poezija ove dvojice pesnika prednjači, a da je od njih dvojice Devetak najbolji u tom pogledu – istakao je za Danas Mihajlo Pantić.

Nebojša Devetak rođen je 1955. u Maloj Graduši (Hrvatska), gde je boravio do 1995, a sada živi u Vrbasu. „Uzalud tražeći“ je njegova deveta zbirka poezije, a pre Zmajeve nagrade nagrađivan je brojnim nagradama („Milan Rakić“, „Pečat varoši Sremskokarlovačke“, „Zlatna struna“…) Laureatu će Zmajeva nagrada biti uručena na Dan Matice srpske, 16. februara. Nagradu čine povelja i novčani iznos, a specijalni broj Zbornika biće u potpunosti posvećen ovogodišnjem laureatu.

Izvor: Danas G. D. Nonin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *