Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AUKCIJA LIKOVA ZA NOVI VELŠOV ROMAN

Irvin Velš piše nastavak kultnoga romana „Trejnspoting“. Već sama činjenica da će priča o grupi globalno omiljenih književnih i filmskih (anti)junaka, narkomana Rentona, Sik Boja, Spuda i Begbija biti dopunjena, bila je dovoljna da vest o novom Velšovom romanu zauzme zapažena mesta u svetskim medijima.

Međutim, tu je i dodatna zanimljivost: Velš je, naime, pristao da učestvuje u humanitarnoj akciji škotske izdavačke kuće „Ljubav na delu“, pa će 7. maja biti održana aukcija na kojoj će se prodavati mesto na stranicama budućeg Velšovog dela naslovljenog „Skagboys!“. U izdavačkoj kući se nadaju da će biti dovoljno ljudi željnih da budu ovekovečeni kao članovi kultne družine i jednako spremnih da za svoj ulazak među popularne književne likove dobro plate. Očekuju da će u dobrotvorne svrhe prikupiti barem 10 hiljada funti.

Sličnih je ideja već bilo. Pisac trilera Ken Folet platio je 2.000 funti da se pojavi kao lik u knjizi Terija Pračeta.

Kada je pre više od decenije objavljen, atraktivni roman „Trejnspoting“ postao je veliki bestseler. Ubrzo je sledila ekranizacija koju je režirao Deni Bojl, u kojem su se proslavijli glumci Juan Mekgregor i Robert Karlajl. Bojlov film je s pravom stekayo brojne poklonike. Iako je prošlo dosta vremena od izdavanja „Trejnspotinga“ taj roman Irvina Velša još uvek se nalazi na bestseler listama.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *