Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADE UDRUŽENJA AMERIČKIH GLUMACA

Udruženje američkih glumaca dodelilo nagrade za najbolja filmska i glumačka ostvarenja u toku prošle godine. Nagrada za najbolji film pripala „Milioneru iz blata“ britanskog reditelja Denija Bojla.

Udruženje američkih glumaca (SAG) dodelilo je 15. put nagrade za najbolja filmska i glumačka ostvarenja.

Nagrada za najbolji film u prošloj godini pripala je „Milioneru iz blata“ ( Slumdog Millionaire) britanskog reditelja Denija Bojla, ostavljajući praznih ruku „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ Dejvida Finčera, koji je pre nekoliko dana dobio čak 13 nominacija za Oskara.

Holivudski glumac Šon Pen osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Milk“, dok je ta nagrada u ženskoj kategoriji pripala glumici Meril Strip za rolu u filmu „Sumnja“.

Priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu profesionalnog udruženja SAG koje okuplja filmske i televizijske glumce, posthumno je pripalo prerano preminulom Hitu Ledžeru. Australijski glumac je nagrađen za interpretaciju Džokera u filmu o Betmenu „Mračni vitez“.

Kejt Vinslet dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za lik koji tumači u filmu „Čitač“.

Uoči dodele Oskara, svoja priznanja dodelilo je i Američko udruženje filmskih producenata (PGA). Ovo udruženje, čiji izbor često najavljuje dobitnike Oskara, u subotu uveče je proglasilo ostvarenje „Milioner iz sirotinjkog naselja“ za najbolji film.

Dodela najprestižnijih filmskih nagrada Oskar biće održana 22. februara u Kodak teatru u Holivudu.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *