Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVI FILMOVI KAMERONA, TARANTINA, SKORSEZEA

Holivud 2009.


Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)

Photo: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Neki od najpoznatijih holivudskh reditelja, kao što su Piter Džekson, Džejms Kameron, Martin Skorseze, Ang Li, Sem Raimi i Kventin Tarantino će ove godine prikazati svoje nove filmove. Slede i nastavci „Terminatora“, „Sumraka“, „Harija Potera“ i „X-Men“.

Jedan od najiščekivanijih filmova godine svakako će biti Avatar Džejmsa Kamerona, njegov prvi igrani film od Titanika (1998.). Ovaj naučnofantastični spektakl u 3D formatu, za koji su efekti rađeni u čuvenoj Weta radionici Pitera Džeksona, imaće istovremenu (day and date) premijeru u čitavom svetu 18. novembra. Ozbiljna konkurencija biće mu nastavak Transformersa, Revenge of the Fallen Majkla Beja sa severnoameričkom premijerom 26. juna. Roland Emerih ima još jedan film o kraju sveta (nakon Dana nezavisnosti, Godzile i Dana posle sutra), pod nazivom 2012 koji se očekuje 10. jula. Reditelj hita 300 Zek Snajder ponovo obrađuje strip, i to Watchmen Dejva Gibonsa. Premijera je zvanično zakazana za 6. mart, ali zbog promene distributera u poslednjem trenutku, ništa se neće znati dok se Vorner i Foks ne dogovore.

Obožavaoci Harija Potera, koji su bili razočarani pomeranjem snimanja Polukrvnog princa prošle godine, mogu da ga očekuju 17. jula u američkim bioskopima, dok će u bivšoj Jugoslaviji distributeri najverovatnije sačekati jesen. Vreme je i za novog Terminatora, i to sa Kristijanom Bejlom i Brajs Dalas Hauard, u režiji McG-ja, poznatog po TV serijama i muzičkim spotovima, kao i Čarlijevim anđelima.

Fanovi serijala X-Men imaće priliku da vide prikvel o liku kog igra Hju Džekmen u filmu X-Men Wolverine, u režiji Gevina Huda koji je dobio oskara za film Tsotsi 2005. godine, a ljubitelji Dena Brauna mogu da se raduju Anđelima i demonima, ponovo sa Tomom Henksom i u režiji Rona Hauarda. Američka premijera zakazana je za 15. maj.

Saša Baron Koen, poznatiji kao Ali G ili Borat (nemilosrdno kopiran od strane Ognjena Amidžića), izbaciće film o jednom od svojih alter-ega Brunu (austrijski gej modni kritičar). Slede i nastavci Noći u muzeju sa Ejmi Adams i Benom Stilerom (22. maj), Alvina i veverica sa Brendonom Lijem (24. decembar) i tinejdžerskog ljubavno-vampirskog hita Sumrak pod nazivom New Moon (20. novembar). Toni Skot najavljuje rimejk klasičnog trilera The Taking Of Pelham 123 sa Denzelom Vašingtonom i Džonom Travoltom za 12. jun, Džo Džonston prerađuje Čoveka vuka sa Benisiom del Torom u ulozi vukodlaka (6. novembar), Gaj Riči se bavi Šerlokom Holmsom u filmu koji još nema zvanični naziv, a igraju Robert Dauni Džunior i Džud Lou (20. novembar), a Džim Keri će se pojaviti u sedam uloga u 3D fantaziji A Christmas Carol Roberta Zemekisa (6. novembar).

Posle revolucionarnog Piksarovog Volija, u 2009. nam iz istog studija dolazi Up u režiji Pita Doktera (Monsters Inc.) o 78-godišnjem prodavcu balona i njegovoj avanturi u Južnoj Americi. Premijera je zakazana za 29. maj. Sledi i treći nastavak Ledenog doba, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs 3. jula, DreamWorks će nam ponuditi 3D animaciju Monsters Vs. Aliens 27. marta, iz Sonija najavljuju Cloudy With a Chance of Meatballs 18. septembra, a iz Diznija, neočekivano, dvodimenzionalnu animaciju The Princess and the Frog za decembar.

Pored animiranih filmova iz major studija, imamo i zanimljive pridošlice. Dugoočekivani, superambiciozni Where the Wild Things Are Spajka Džonzija koji kombinuje žive glumce, animatroniku i CG animaciju, pojaviće se 16. oktobra. Ves Anderson eksperimentiše sa stop-motion tehnikom u The Fantastic Mr. Fox, a glasove su između ostalog pozajmili Džordž Kluni, Kejt Blanšet i Meril Strip (9. novembar).

Očekuje nas i veliki broj komedija, na čelu sa Džadom Apatovim: Funny People o stand-up komičarima sa Adamom Sendlerom i Erikom Bejnom (31. jul), kao i The Year One sa Džekom Blekom i Majklom Serom (19. jun). Ljubitelji romantičnih komedija imaće interesantnu godinu: Sandra Bulok u dva filma, All About Steve sa Tomas Hejden Čerčom (6. mart) i The Proposal sa Rajanom Rejnoldsom (12. jun), zatim Metju Mekonahi i Dženifer Garner u The Ghosts of Girlfriends Past (1.maj), Ketrin Higl i Džerard Batler u The Ugly Truth (3. april), a all-star ekipu filma He’s Just Not That Into You čine Dženifer Aniston, Skarlet Johanson, Dru Barimor i Ben Aflek (6. februar). Vraća nam se i Edi Marfi sa porodičnom komedijom Imagine That (12. jun), a Džon Travolta i Robin Vilijams igraju u Diznijevom filmu Old Dogs (27. novembar).

I ono najbolje smo ostavili za kraj. Ang Li se bavi pozadinom Vudstoka u filmu Taking Woodstok, zakazanom za 14. avgust. Džoni Dep igra Džona Dilindžera u Public Enemies Majkla Mana (1. jul), a Sem Raimi će obradovati sve fanove horora sa Drag Me to Hell (29. maj). Nova drama Džoa Rajta The Soloist sa Robert Dauni Džuniorom i Džejmi Foksom pojaviće se 24. aprila. Toni Gilroj, nakon Majkl Klejtona, vraća se sa krimi komedijom Duplicity sa Džulijom Roberts i Klajvom Ovenom (20. mart). Stiven Soderberg ima novu istinitu priču The Informant sa Metom Dejmonom (18. septembar), a Martin Skorseze po četvrti put (posle Bandi Njujorka, Avijatičara i Dvostruke igre) radi sa Leonardom Di Kapriom u trileru Shutter Island (2. oktobar). Obožavaoci Kventina Tarantina mogu da se raduju ratnoj drami Inglorious Bastards sa Bredom Pitom (21. avgust), a neumorni Klint Istvud za decembar najavljuje The Human Factor o Nelsonu Mendeli kog igra Morgan Frimen. Piter Džekson obrađuje bestseler Elis Sibold The Lovely Bones, a Rob Maršal, posle šestostrukog dobitnika oskara Čikago, vraća se sa novim mjuziklom Nine sa Danijel Dej-Luisom u ulozi italijanskog filmskog reditelja čije mnogobrojne žene igraju Nikol Kidman, Penelopa Kruz, Marion Kotijar, Sofija Loren i Džudi Denč.

Još uvek bez određenog datuma premijere su novi filmovi Sema Mendesa (Away We Go), braće Koen (A Serious Man) i Majkla Mura (za sada bez naslova).

Napomena: Eventualne domaće datume premijera nismo navodili jer distributerske kuće većinom to još nisu odredile, a na našem propalom bioskopskom tržištu, pomeranja su uobičajena stvar.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *