Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OSKAR 81. PUT 22. FEBRUARA

Film „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ (beogradska premuijera 5. februara u Sava centru), u kojem Bred Pit tumači čoveka koji stari unatraške, dobio je 13 nominacija za Oskare, saopštila je juče američka filmska akademija a prenose agencije. U deset kategorija nominovan je film Denija Bojla „Slumdog Millionaire“, o siromašnom mladom Indijcu koji učestvuje u popularnom TV kvizu, dok će se novi film o Betmenu, „Mračni vitez“ takmičiti za prestižnu nagradu u osam kategorija.

Pretendenti na nagradu za najbolji film su, pored „Neobičnog slučaja Bendžamina Batona“ i ostvarenja „Slumdog Millionaire“, „Frost/Nixon“, „Milk“ i „Čitač“. „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ dobio je, između ostalog, i nominacije za najbolju mušku ulogu (Bred Pit), najbolju režiju (Dejvid Finčer), najbolju žensku epizodu (Taradži P. Henson) i najbolji scenario adaptiran po literarnom predlošku. Pokojni australijski glumac Hit Ledžer je, kao što se i očekivalo, nominovan za najbolju mušku epizodu u filmu „Mračni vitez“, u kojem je tumačio Džokera. Ledžer (28) je umro prošle godine od prekomerne doze prepisanih lekova.

Najveće iznenađenje ovogodišnjih nominacija jeste to što je „Mračni vitez“, koji je bio veliki bioskopski hit, ostale nominacije dobio samo u takozvanim tehničkim kategorijama. Glumica Meril Strip (59) dobila je 15. nominaciju za najpoželjnije filmske nagrade, ovog puta za glavnu žensku ulogu u filmu „Doubt“ u kojem igra osvetoljubivu redovnicu. Kejt Vinslet, koja je ranije ovog meseca dobila dva Zlatna globusa, biće joj konkurentkinja u istoj kategoriji, za ulogu u filmu „Čitač“ u kojem igra bivšu čuvarku nacističkog zatvora. Konkurenti Bredu Pitu su Šon Pen za ulogu u filmu „Milk“ o političaru homoseksualcu, Miki Rurk za ulogu u „Rvaču“, Frenk Langela za „Frost/Nixon“ i Ričard Dženkins za „The Visitor“. Osim Meril Strip i Kejt Vinslet, šansu da dobije Oskara za glavnu žensku ulogu imaće i jedna od sledećih glumica: En Hatavej za „Raćel Getting Married“, Anđelina Džoli za „Changeling“ i Melisa Leo za „Frozen River“. Nominaciju za Oskara za najbolju režiju dobili su Dejvid Finčer za film „Neobični slučaj Bendžamina Batona“, Ron Hauard za „Frost/Nixon“, Gas van Sant za „Milk“, Stiven Daldri za „Čitač“ i Deni Bojl za „Slumdog Millionaire“. Svečano proglašenje dobitnika Oskara u 24. kategorije, koje 81. put dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, zakazano je za 22. februar.

Izvor: Danas/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *