Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NINOVA NAGRADA ZA PIŠTALA

„Tesnom većinom“, žiri Ninove nagrade kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2008, proglasio je juče roman „Tesla, portret među maskama“ (Agora, Zrenjanin) Vladimira Pištala. Kako je naveo Milan Vlajčić, predsednik žirija, nagrađenom romanu glasove su, uz Vlajčića, dali i Stevan Tontići Milo Lompar, dok su za „Savršeno sećanje na smrt“ Radoslava Petkovića (Stubovi kulture) glasali Aleksandar Jovanovići Slobodan Vladušić. Pored ova dva naslova, u užem izboru su se našli i „Hamam Balkanija“ Vladislava Bajca, „Moja poslednja glavobolja“ Laure Barne, „Nevidljivi“ Aleksandra Gatalice i „Dnevnik Marte Koen“ Svetislava Basare.

„Roman Vladimira Pištala prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbegavši tradicionalnu vizuru sukoba našeg naučnika sa avetima američkog merkantilizma“, naveo je Vlajčić obrazloženje žirija. Prema oceni žirija, roman je napisan „poetskim stilom, s mnogo epifanijskih trenutaka, uz niz izvanredno oblikovanih sporednih likova, počev od Teslinih roditelja do naučnika s kojima je sarađivao i industrijalaca koji su uspeli da iskoriste njegove genijalne izume, ali i njegov prezir prema materijalnim dobrima“. Stil Vladimira Pištala odlikuje poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja, konstatuje se u obrazloženju.

Nagrada će ovogodišnjem laureatu biti svečano uručena 30. januara u Skupštini Beograda, a priznanje se sastoji od diplome redakcije časopisa Nin i 900.000 dinara. Sponzor Ninove nagrade je Telekom Srbija.

Tanjug laže

Uoči jučeranje konferencije, novinarima je podeljeno saopštenje glavnog urednika nedeljnika Nin Slobodana Reljića, u kom se demantuje Tanjugova vest emitovana u sredu, po kojoj su se „u finalu izbora“ našla tri od sedam romana. Prema „ekskluzivnom“ saznanju agencije Tanjug, finalisti su bili Bajac, Barna i Petković. Reljić je ovu vest odbacio kao čaršijsku spekulaciju, ističući da se u 55 godina dugoj tradiciji nije desilo da neki relevantan medij objavi finalni izbor pre nego što se on i desi.

Izvor: Danas M. Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *