Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KIKINDA SHORT – treća knjiga

Peter Hobbs

U organizaciji festivala kratke priče u Srbiji upravo je objavljena knjiga „PRICAJ MI… Kikinda short – version 3.0″. Knjiga sadrži izbor priša dvadesetoro autora iz sedam evropskih zemalja. Zemlju – specijalnog gosta Veliku Britaniju predstavili su renomirani mladji pisci šije prikaze knjiga objavljuju magazini poput Gardijana i Indipendenta. Piter Hobs se našao u užem izboru za The Whitbread First Novel award, The John Llewellyn Rhys award (obe 2005.) i The International IMPAC Dublin award (2007.), dok je Kler Vigfol prošle godine osvojila najunosniju nagradu za kratku priču na svetu.

„Posebno nam je drago“, istice Srdjan Papić, koordinator festivala, „što se u knjizi nalazi i priča „Brojevi“ za koju je BBC Kler Vigfol isplatio 20.000 funti. Smatramo da je ovo odlišna prilika da rame uz rame stanu regionalni i anglosaksonski pisci. Osnovna ideja organizatora festivala je od pošetka i bila da pokaže domete u kratkom žanru i da omogući priliku tzv. „manjim“ književnostima da se uporede sa onim što dolazi iz dominantnih literarnih centara.

U trećoj knjizi se tako mogu naći autori iz Londona, Vroclava, Ljubljane ili Kikinde i čitaoci imaju lepu mogućnost da sami provere ko koliko vredi u književnom smislu.“ Pored troje britanskih autora, u knjizi se nalaze priče Martina G. Vanka i En Koten iz Austrije, Damira Sabotića, Meline Kameric (BiH), Gorana Bogunovića, Andrije Skarea (Hrvatska), Agnjeske Klos, Joane Rosak (Poljska), Polone Glavan (Slovenija) i Zvonke Gazivode, Bojana Babića, Srdjana Srdića, Biljane Cucko i Marka Selića – Marcela iz Srbije.

Specijalni gost treceg Kikinda sorta bio je Nenad Saponja koji je za gosta iznenadjenja odabrao Danila Nikolića.

Promocije knjige su zakazane za ponedeljak, 26. januar u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi, dok ce se 27. neki od autora predstaviti u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget od 19 casova. Organizatori podsećaju da se dodatne informacije, biografije autora kao i priče nekih od njih mogu naći na adresi http://www.kikindashort.blogspot.com/ . Medijski sponzor festivala je nedeljnik Vreme. Priredjivač knjige bio je Srdjan Srdić dok je organizator festivala Narodna biblioteka „Jovan Popovic“ u Kikindi.

Kontakt: srdjanpapic(@)yahoo.com ili telefon +381 230 21 458

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *