Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJENA „KNJIGA O SVETOM JOVANU“

Knjiga „Sveti Jovan Krstitelj i Preteča Gospodnji“ o žitiju svetog Jovana, izdavački poduhvat kuće „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske i Kompanije „Novosti“ predstavljena u Međunarodnom pres centru Tanjuga.

Ilustrovana monografija o životu svetog Jovana, zajednički izdavački poduhvat kuće „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske i Kompanije „Novosti“, promovisana je u Međunarodnom pres centru Tanjuga.

Prema rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, autora predgovora u ovom izdanju, knjiga „Sveti Jovan Krstitelj i Preteča Gospodnji“ nije samo žitije svetitelja, već i „istorija s podacima o putevima njegovog svetačkog kulta koji se poštuje na Istoku i Zapadu“.

Govoreći o ličnosti svetitelja koji je „pripremio puteve Gospodnje i novu istoriju čovečanstva“, o „ličnosti beskrajnog smirenja“, mitropolit je istakao da je predstojeći praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja pravi trenutak da se objavi ova knjiga bogatih zapisa i predanja vezanih za početak istorije hrišćanstva.

Praznik Sabora svetog Jovana koji se slavi 20.januara, dan po Bogojavljenju i događaju kršetenja Isusa Hrista u reci Joradanu, vezan je, objasnio je mitropolit, za „sabranja“ u novoj crkvi u koju ulaze vernici vođeni rukom Krstitelja.

„Sveti Jovan uživa veliko poštovanje u celom svetu, a u Srbiju ga je uveo sveti Sava“, rekao je mitropolit Amfilohije, podsetivši da je prvi srpski arhiepiskop iz Nikeje u Žiču preneo časnu desnicu i česticu glave Preteče.

Desna ruka svetog Jovana kojom je krstio Hrista danas se čuva u Cetinjskom manastiru, a u Crnu Goru, najpre u manastir Ostrog, a potom na Cetinje, stigla je sa kraljevskom porodicom Karađođević, posle šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine.

Ovo je peta knjiga iz serije „Svetitelji“ izdavačke kuće „Svetigora“. Do sada su objavljene monografije o svetom Nikoli, svetom Savi, svetom Đorđu, svetom knezu Lazaru, a za april je najavljeno izdanje o svetom Vasiliju Ostroškom.

Ovo izdanje o svetitelju koji je spojio Stari i Novi zavet bogato je ilustrovano najpoznatijim ikonografskim i fresko zapisima Krstitelja i Preteče, kao i fotografijama crkava, posvećenih svetom Jovanu i njegovim praznicima.

U knjizi se posebno ukazuje na kult svetog Jovana u Srbiji, koji je jedna je od najčešćih krsnih slava Srba i kome je u srpskim zemljama posvećeno više od 300 crkava i manastira.

Praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja SPC slavi svake godine 20. januara, odnosno 7. januara po Julijanskom kalendaru.

Na promociji su govorili i izvršni direktor za izdavačku delatnost Kompanije „Novosti“ Aleksandar Backović i jedan od autora knjige, dekan Akademije umetnosti u Trebinju Mirko Toljić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *