Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNIČKA PROZA RENESANSNOG GENIJA

„Čovek je kvarilac svake stvorene stvari“, napisao je Leonardo da Vinči čija je knjiga „Uzgrednik“(„Beli put“) izazvala naročitu pažnju čitalaca za vrlo kratko vreme nakon objavljivanja, a objavljena je na srpskom jeziku krajem oktobra – za Beogradski sajam knjiga. Reč je o Leonardovom proznom stvaralaštvu, odnosno pričama, dosetkama, aforizmima. Iz stranice u stranicu, u odličnoj opremi, i uz vrsne ilustracije (Đorđe Milović) plasirane su umotvorine renesansnog genija čiji je prozni opus nesumnjivo ostao u senci likovnih dela. (Prevod A. Levi, P. Bojanić, M. Radosavljević, S. Zmirić, S. Brajović.)

Bruno Nardin, autor pratećeg teksta o velikom umetniku, napominje da Leonardove priče, cela dva veka, nagoveštavaju Lafontenove basne. Oslanjajući se na pisane tragove i dokumenta, skreće pažnju da je Leonardo bio „stasit, prijatan, pomalo kratkovid čovek, čijem su se milozvučnom glasu i govoru, koji je otkrivao dubokoumnost, divili, rado ga slušali i zavideli mu“.

Leonardove priče, dosetke, basne su se, navodi dalje Nardini, prenosile od usta do usta, zatim pamtile, citirale, a sam slikar ih je beležio u svoje sveščice (od kojih su kasnije nastali i čuveni „Kodeksi“), nerado javno predstavljao, govoreći: „Pošto nisam književnik, dobro znam da bi se nekom uobraženku činilo razumnim da me ukori, navodeći da nisam vičan peru.“

Izvor: Blic Online T. Nježić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *