Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HOSEINIJEVE KNJIGE BESTSELERI U SRBIJI

Knjige Haleda Hoseinija „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“ našle su se na prva dva mesta top liste najtraženijih naslova u prethodnom mesecu. Ovo je rezultat istraživanja koje je knjižara.com sprovela u 18 knjižara u Srbiji i Crnoj Gori.

Svaka knjižara je pojedinačno ocenjivala najprodavaniji naslov, pa je tako „Lovac na zmajeve“ sa 161 poenom zauzeo čelnu poziciju, dok se roman „Hiljadu čudesnih sunaca“ sa 140 glasova našao na drugom mestu. Brojem glasova romani Haleda Hoseinija bili su dosta ispred ostalih knjiga koje su se našle na ovoj top listi, čime je još jednom potvrđeno da srpska čitalačka publika ima naklonost prema delima ovog autora.

Haled Hoseini rođen je 1965. u Kabulu, u Avganistanu. Njegov otac bio je diplomata u Ministarstvu spoljnih poslova u Avganistanu, a njegova majka je predavala farsi i istoriju u velikoj srednjoj školi u Kabulu. Ministarstvo spoljnih poslova šalje njegovu porodicu 1970. godine u Teheran, gde je njegov otac radio za avganistansku ambasadu.

U Teheranu su živeli do 1973, kada su se vratili u Kabul. Hoseinijevi su posle komunističkog prevrata tražili i dobili politički azil od SAD. Godine 1989. upisao je školu medicine „San Dijego“, univerziteta u Kaliforniji, gde je 1993. odbranio diplomu iz medicine. Započeo je bavljenje internom medicinom, međutim njegova prva ljubav uvek je bilo pisanje.

Hoseini ima lepe uspomene na mirnodopsku presovjetsku eru Avganistana, kao i na svoja lična iskustva sa avganistanskim Hazarama. Jedan pripadnik Hazara posebno je imao uticaja na malog Haleda – bio je to Husein Kan, koji je radio za Hoseinijeve dok su živeli u Iranu. Kada je Haled bio u trećem razredu, učio je Kana da čita i piše. Iako je njegov odnos sa Huseinom Kanom bio kratkotrajan i više zvaničan, Hoseini se uvek sećao topline i privrženosti koja se razvila među njima – to je odnos koji se odrazio u njegovom prvom romanu „Lovac na zmajeve“.

Izvor: Blic Online K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *