Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MOŠA ODALOVIĆ DOBITNIK NAGRADE POLITIKINOG ZABAVNIKA

Nagrada Politikinog zabavnika za najbolje književno delo namenjeno mladima u 2008. godini dodeljena je Moši Odaloviću za knjigu Gde je lampino dete, u izdanju Zavoda za udžbenike, saopštio je juče predsednik žirija Dragan Babić. Žiri, u kome su, pored Babića, bili Vera Milanković, Borislav Stojanović, Pavle Minčić i glavni urednik Zabavnika Zeferino Grasi, odluku je doneo jednoglasno. U konkurenciju za nagradu još su se izdvojili Žuto je plavo Vesne Ćorović-Butrić i Lavlja svita Laze Lazića.

Babić je rekao da je od 28 knjiga koje su prispele na konkurs odmah izdvojeno nekoliko s idejom da budu žanrovski različite, ali je „konačni izbor bio lični afinitet i ukus bez pritisaka i politike“. Nagrađena je Odalovićeva knjiga pesama zato „što smo u njoj našli kvalitet u njenoj žestini, tačnosti, istinitosti, a pisana je jezikom koji se negde izgubio u ovim smutnim vremenima“, istakao je Babić. On je primetio da knjiga osvežava sećanja na institucije kao što su porodica i obrazovanje.

Žiri je prepoznao istinski otpor u sazrevanju deteta i sve to je ispisano besprekornim jezikom koji čitaoca vraća na korene koji su zanemareni, kazao je Babić. „Kniga poseduje istinsku autentičnost i osobine kao što su sposobnost da obraduje, iznenadi, zaprepasti, i to je ono što su članovi žirija tražili bez pretenzija da govore kritički o njoj“, istakao je Babić.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *