Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA POSVEĆENA EGDARU ALANU POU

Književna dela, kratak život i misteriozna smrt Edgara Alana Poa biće tema izložbe koja će na Univerzitetu Virdžinije biti upriličena povodom 200 godina od rođenja čuvenog američkog pisca.

Na univerzitetu u Virdžiniji održaće se izložba povodom dvesta godina od rođenja čuvenog američkog pisca Edgara Alana Poa. Tema izložbe biće kratak život i misteriozna smrt ovog čuvenog pisca.

Na izložbi „Iz senke: Život i baština Edgara Alana Poa“, koja se 7. marta otvara na Univerzitetu Virdžinije u Šarlotsvilu, biće predstavljeni rukopisi za Poovu čuvenu pesmu „Gavrana“ i njegove kratke priče, kao i knjige i pisma američkog pisca.

Tema izložbe biće i Poove ljubavne veze, zanemarivanje njegovog stvaralaštva i put do slave, kao i njegov uticaj na kriminalistički i horor žanr.

Po se smatra majstorom američke književnosti i „jednim od ljudi koji su u američku književnost, koja je bila provincijska, uskoumna, nacionalistička, uneli standarde“, kazao je Rej Nelson profesor istorije američke književnosti i američke poezije na Univerzitetu Virdžinije.

Poove priče prve je podstakle na razmišljanje da bi književnost trebalo da „proširi ili pomeri um izvan njegovih granica“, rekao je Nelson.

Edgar Alan Po rođen je 19. januara 1809. u Bostonu, a roditelji su mu bili glumci Elizabet Arnold i Dejvid Po.

Posle majčine smrti 1811. godine, poslat je da živi sa bogatim trgovcem duvana iz Bostona Džonom Alanom i njegovom ženom.

Tvorac detektivske pripovetke

Po se 1826. godine upisao na Univerzitet Virdžinije. Bio je dobar student, ali je studije napustio posle manje od godinu dana, delom i jer je Alen odbio da isplati njegove kockarske dugove. Alan ga se kasnije odrekao, a finansijski problemi pratili su ga do kraja života.

Po se smatra autorom prve moderne detektivske priče, „Ubistva u Ulici Morg“, koja je 1841. objavljena u magazinu Grejams u kojem je radio kao urednik.

Njegove priče, kakve su „Crni mačor“, „Izdajničko srce“ i „Jama i klatno“, ulivale su strah generacijama čitalaca.

Po se smatra prvim poznatim Amerikancem koji je pokušao da živi isključivo od pisanja, radeći u dnevnicima i magazinima u Bostonu, Filadelfiji, Njujorku, Ričmondu i Baltimoru. Siromašan, umro je u Baltimoru pod misterioznim okolnostima 7. oktobra 1849, u 41. godini.

Depresija, alkoholizam i gubitak bliskih osoba majke i supruge imali su udela u mračnoj atmosferi u njegovim knjigama.

Izložba posvećena Pou na Univerzitetu Virdžinije trajaće do 1. avgusta, a potom i od 8. septembra do 4. januara 2010. na Univerzitetu Teksasa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *