Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO BOGDAN TIRNANIĆ

Jedan od najboljih srpskih novinara Bogdan Tirnanić preminuo je danas u 68. godini. Tadić: Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh kojim je obeležio vreme u kome je živeo.

Bogdan Tirnanić, novinar, esejista, filmski kritičar i glumac, preminuo je danas u 68. godini.

Poznati novinar rođen je 14. septembra 1941. godine u Beogradu. Bio je urednik omladinskog lista „Susret“, pisao za „NIN“, gde je dve decenije bio urednik i glavni urednik. Pisao je i za „Borbu“, „TV reviju“, „Oko“, „Književnu reč“, „Telegraf“, „Dnevni telegraf“, „Politiku“, „Nacional“, „Kurir“, „Pres“.

Radio je i na TV Beograd, bio zamenik urednika TV „Politika“, glavni urednik časopisa „Nju moment“, kreativni direktor agencije „Sači i Sači“.

Napisao je knjige „Beograd za početnike“ i „Beograd za ponavljače“. Autor je i dela „Ogledi o Paji Patku“ i „Koka kola art“, koautor „Beogradskih priča“.

Važio je i za najboljeg srpskog filmskog kritičara. Tirnanić je koautor scenarija za film „Poslednji krug u Monci“. Glumio je u „Ranim radovima“ Želimira Žilnika, „Crnom bombarderu“, filmu „Dečko koji obećava“, kao i u seriji „Otpisani“.

Bio je oženjen glumicom Darom Džokić sa kojom je imao ćerku Jovanu.

Tadić:Izgubili smo vrsnog novinara

Povodom smrti Bogdana Tirnanića, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je „da smo izgubili vrsnog novinara, esejistu, pisca, ali i oštrog kritičara ktuelnih političkih zbivanja“.

„Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh dorćolskog šmekera kojim je obeležio vreme u kome je živeo“, rekao je Tadić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *