Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„25. MAJ TREBA DA OSTANE MUZEJSKA INSTITUCIJA

Muzej uvek može da bude domaćin drugim programima i sadržajima, ali je njegova osnova delatnost zaštita i predstavljanje kulturnih dobara.

Do sada nije bilo razgovora o inicijativi da se „Muzej 25. maj“ pretvori u Centar za promociju nauke, izjavio je danas Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

O novom Muzeju nauke i tehnike, čija izgradnja se planira na Dorćolu, na mestu stare električne centrale, tek će biti reči u narednom periodu. „Muzej 25. maj“ je muzejska institucija i to treba i da ostane, dodao Bradić.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić prošle nedelje je izjavio da bi Muzej 25. maj, u kome je u decembru održan Festival nauke, trebalo pretvoriti u Centar za promociju nauke. Muzej 25. maj i Kuća cveća, prema Đelićevoj ideji, ne bi bili ukinuti, već bi novi naučni centar doveo još više ljudi u taj deo Beograda.

Katarina Živanović, vršilac dužnosti direktora Muzeja istorije Jugoslavije, izjavila je ovim povodiom da je muzej uvek spreman da bude domaćin drugim programima i sadržajima, ali da je njegova osnova delatnost zaštita i predstavljanje kulturnih dobara.

„Muzeji u Srbiji više nisu prostori u kojima se samo skladište određeni predmeti i dokumenta, oni su postali moderne institucije koji komuniciraju sa građanima i organizuju dodatne sadržaje. U tom smislu mi smo uvek spremni da sarađujemo i otvorimo vrata za drugačije programe kao što je na primer bila organizacija Festivala nauke“, rekla je ona.

U „Muzeju 25. maj“ ranije su bile izložene štafete mladosti koje je nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito dobijao na sletovima priređivanim za 25. maj, Dan mladosti i Brozov rođendan, kao i pokloni koje je dobijao na mnogobrojnim putovanjima.

Posle Brozove smrti 1980. godine, kompleksu je dodata i Kuća cveća, u kojoj je bivši predsednik sahranjen.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *