Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGE STIVENA HOKINGA NAJČITANIJE NAUČNO ŠTIVO

Dela Stivena Hokinga prevedena na srpski jezik najprodavanije su knjige iz oblasti popularne nauke u domaćim knjižarama u 2008. godini, rezultat je ankete časopisa „Kroz prostor i vreme“.

Čitalačka publika najčešće se tokom protekle godine, od dela popularne nauke, odlučivala za kupovinu knjige „Nula – istorija opasnih ideja“ Čarlsa Šifea, u izdanju „Stilos arta“, istoriju „broja kojeg nema“, od istočnjačke filozofije do misterije crnih rupa.

Sledeće tri pozicije na listi zauzimaju dela Stivena Hokinga – „Kratka povest vremena“, „Teorija svega“ i „Kosmos u orahovoj ljusci“, dok je na petom mestu „Kratka istorija bezmalo svačega“ Bila Brajsona.

Hoking, vodeći astrofizičar u svetu, boluje od atrofije mišića i vezan je za invalidsku stolicu. Napisao je nekoliko knjiga „netehničkim jezikom“ u kojima govori o budućnosti svemira.

Sa ćerkom Lusi, Hoking piše i seriju knjiga za decu, a prva od njih biće objavljena ove godine.

Na listi deset najčitanijih naslova iz oblasti popularne nauke, prema anketi beogradskog časopisa „Kroz prostor i vreme“, nalaze se i knjige „Euklidov prozor“ Leonarda Mlodinova, „Papagajeva teorema“ Denija Geda, „Crne rupe, bebe vaseljene“ Stivena Hokinga, „Ajnštajn za neupućene“ Karlosa L. Kalea i „Kroz vasionu i vekove“ Milutina Milankovića.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *