Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JAPANSKOM REDITELJU NAGRADA „ZLATNO JAJE“

Japanski reditelj Koki Hasei dobitnik je glavne nagradu na 2. međunarodnom filmskom festivalu „Kustendorf“. „Zlatno jaje“ Hasei dobio za film „Godog“. Novinari priznanje dodelili Draganu Mišiću za film „Muha“.

Glavnu nagradu na 2. međunarodnom filmskom festivalu „Kustendorf“ – „Zlatno jaje“ dobio je japanski reditelj Koki Hasei za film „Godog“, „Srebrno jaje“ pripalo je Nini Vuković za „Mikijevu baladu“ ,„Bronzano jaje“ Ši-Ting Hungu za „Violu“, a specijalna nagrada žirijaŽan Fransoa Ruzeuza „Pet sekundi“.

Proglašenjem i uručenjem priznanja završen je festival na kojem su od 8. januara u Drvengradu na Mećavniku prikazana 32 studentska filma u takmičarskoj selekciji, uz prateći program ostvarenja slavnih autora.

Odluku o nagradama doneo je žiri čija je predsednica Anica Dobra, a članovi Karl Baumgartner iz Nemačke i Đan-Luka Farineli iz Italije.

U obrazloženju žirija se ističe da je „Godog“, snimljen na Filipinima, „savršena i tragična metafora naše civilizacije i njenih navodnih uspeha. Na đubrištu industrijskog društva prelepa deca anđeoskih lica slobodno se kreću pred kamerom, a reditelj stvara snažan film koji duboko pokreće i upozorava svest i moralnostnašeg doba“.

Žiri je istakao da je ukupna selekcija bila kvalitetna, a da je koncept festivala „pokazao da je čak i danas utopija moguća“.

Domaći novinari akreditovani na festivalu dodelili su svoju nagradu mladom srpskom autoru Draganu Mišiću za film „Muha“, portret građevinskog radnika i hip hopera, Roma koji pokušava da promeni stereotip o svom narodu.

Festival je zatvorio osnivač i direktor Emir Kusturica, a njegova ćerka studentkinja dramaturgije Dunja Kusturica koja je pomagala u selekciji, uručila je diplome svim učesnicima takmičarkog programa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *