Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVO IZDANJE KNJIGE VLADIMIRA PIŠTALA „MILENIJUM U BEOGRADU“,U „AGORI“

Izdavačka kuća „Agora“ je kao prvu knjigu u 2009. godini objavila novo izdanje romana „Milenijum u Beogradu“ Vladimira Pištala, koji je ove jeseni imao veliki uspeh u Francuskoj, našavši se u najužem izboru (među pet knjiga) za nagradu „«Femina“» za prevedene strane romane na francuski, sa više od 700 naslova u konkurenciji. Recepcija kritike je bila odlična, pa se za nekoliko meseci pojavilo tridetak tekstova o ovom romanu u svim najznačajnijim francuskim dnevnim i književnim listovima.

Prema informacijama od Pištalovog francuskog izdavača „Febusa“, tiraž ove knjige (2000 primeraka) koja je izašla u junu prošle godine, za manje od šest meseci, skoro je rasprodat.

Većina prikaza ističe da je u pitanju „visoka“ ratna književnost i nezaobilazna knjiga za razumevanje devedesetih u Srbiji. U pariskoj knjižari „Le Divan“, ovaj roman preporučuju kao „osetljiv i žestok, ironičan i tačan, halucinantan i liričan, upravo čaroban portret Beograda, grada rođenog u jednom snu“.

Po oceni francuskih kritičara „Milenijum u Beogradu „je mozički napisan roman u kome se se, kao što naslov naznačuje, gradi portret grada, isto koliko i jedne generacije u njemu. Ovo je roman, između ostalog, i o ljubavi. Pre svega onoj prema Beogradu, gradu gde je grupa mladih odrasla, mitskom Beogradu.Nije roman pisan po pravilima, niti je hronika ratnih godina: to je freska o ljudskom ludilu, čija je glavna žrtva – Beograd.

Autor retkog literarnog dara, kako ukazuju francuska kritika uspeva da dočara osećaj gubitka i bespomoćnosti stanovnika zemlje koja se rasula kao kula od karata. Jedinstven srpski glas, zvučan, urban i nov … srećni smo što smo našli tako pažljivog, veoma obrazovanog pisca sa ironičnom notom, koji jedinstvenim, često halucinatnim manirom opisuje poslednju dekadu 20 veka u gradu sa kojim se identifikuje.

Romaneskna trilogija o Tesli

U izdanju „Agore“za oktobarski sajam knjiga u Beogradu , izašla je nova Pištalova knjiga, dugoočekivana romaneskna trilogija „Tesla, portret među maskama“, koja beleži značajan interes među čitaocima, a našla se i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine koji treba da bude izabran sledeće nedelje.

Izvor: Dnevnik R. Lotina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *