Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USKORO POČINJE KARNEVALSKO LUDILO

Turistička zajednica Rijeke najavila je ovogodišnji, 26. Riječki karneval koji će trajati od 17. siječnja do 25. veljače. Rijeka će u tih pet tjedana biti domaćin mnogih turista i zaljubljenika u maškare. Zanimljiva je i informacija da je, počevši sa samo tri domaće karnevalske skupine i stotinjak sudionika 1982. godine, riječki karneval prerastao u međunarodnu manifestaciju koja danas broji više od deset tisuća sudionika iz desetak zemalja svijeta.

Kako su najavili iz organizacije, i ove će godine tradicionalna događanja poput izbora kraljice Riječkog karnevala (23. siječnja), zatim dječje karnevalske povorke (14. veljače) te međunarodne karnevalske povorke koja je rezervirana za 22. veljače biti glavni dio festivala. Karnevalske povorke, naglašavaju iz organizacije, okupljaju veliki broj sudionika svih uzrasta i čine okosnicu Riječkog karnevala, te se u sklopu njih predstavljaju narodni mesopusni običaji, tradicionalne maske i karnevalske grupe s alegorijom aktualnih događaja u zemlji i inozemstvu.

Osim standarnog programa, posjetitelji će moći vidjeti i prateći program u kojem su najatraktivniji „Carnival Snowdord Session“, „Carnival Party“ te karnevalski balovi. Veliku pozornost publike privlače i karnevalske izložbe jer čuvaju zanimljive trenutke sa svih događanja za trajanja karnevala, kao i zapise svega onoga što se zbiva tijekom cijele godine dok se grupe pripremaju za karneval.

Početak karnevala najavljen je za subotu, 17. siječnja na Krimeji gdje će se se podići karnevalska zastava, čime će i službeno započeti petotjedno karnevalsko ludilo.

Izvor: Večernji hr Petra Smoljak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *