Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠIRI IZBOR ZA VITALOVU NAGRADU

Žiri Vitalove nagrade, u sastavu Jovan Zivlak, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, dosad je održao tri sednice, a na sednici održanoj juče, nakon sagledavanja obimne produkcije 2008. godine, sačinio je (jednoglasno), u skladu s Pravilnikom, širi izbor za nagradu.

U kategoriji najboljeg romana u širem izboru su sledeći pisci i knjige: Petar Sarić – Sara (Srpska književna zadruga), Aleksandar Gatalica – Nevidljivi (Zavod za udžbenike), Ljubica Arsić – Mango (Laguna), Zoran Živković – Ešerove petlje (Geopoetika), Milisav Savić – Princ i serbski spisatelj (Srpska književna zadruga), Stojan Berber – Zebnja (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva) i Vladimir Kecmanović – Top je bio vreo (Via print); u kategoriji knjiga priča odabran je David Albahari – Svake noći u drugom gradu (Srpska književna zadruga); u kategoriji poezije Maja Solar – Makulalalalatura (Studentski kulturni centar Kragujevca) i Bećir Vuković – Nečitač (Adresa); a u kategoriji kritike i književnih eseja Predrag Palavestra – Istorija srpske književne kritike (Matica srpska). Žiri će saopštenje o užem izboru predočiti javnosti do kraja meseca.

Trinaesti put fabrika „Vital“ iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija „Invej“iz Beograda, dodeliće jednu od najznačajnijih nagrada za književnost u našoj zemlji – Zlatni suncokret. Nagrada Zlatni suncokret dodeljuje se, počev od 1996, za najbolju knjigu izdatu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. Dobitniku nagrade pripašće novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 5.000 evra, kao i štampanje nagrađene knjige.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *