Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BRITANSKOM FILMU ČETIRI ZLATNA GLOBUSA

Britanskom filmu četiri Zlatna globusa

„Slumdog Millionaire“ (očekivano) je postao veliki pobednik 66. dodele Zlatnih globusa, koje dodeljuju strani novinari akreditovani u Holivudu. Među nagrađenima se našao i preminuli australijski glumac Hit Ledžer, koji je posthumno priznanje dobio za sporednu ulogu (Džoker) u blokbasteru „Mračni vitez“. Ovo priznanje sada dodatno pojačava nadu da bi Ledžer mogao posthumno dobiti i Oskara. Jedini predstavnik sedme umetnosti kome je dosad odato takvo priznanje bio je Piter Finč(1976. za „Mrežu“). Britanska glumica Kejt Vinslet (33) ponela je dva trofeja – kao najbolja dramska glumica („Revolutionary Road“) i za sporednu žensku ulogu („The Reader“), što je najbolja naplata, jer u prethodnih pet nominacija nije došla ni do jednog od trofeja na dodeli Zlatnih globusa. Dve nagrade osvojio je i film „Rvač“ – za najboljeg dramskog glumca (Miki Rurk) i pesmu (istoimena numera Brusa Sprignstina).

Ipak, prava zvezda večeri bila je ljubavna priča o siročetu koje želi da se izvuče iz siromašnog predgrađa Mumbaija, posredstvom televizijskog kviza. Postavu filma „Slumdog Millionaire“ čine nepoznati glumci, ali je pobedio u konkurenciji najboljeg dramskog ostvarenja, Deni Bojl je nagrađen kao najbolji reditelj, a preostala dva priznanja su za scenario i muziku. Film „Slumdog Millionaire“ rađen je, inače, po romanu Vikasa Svarupa „Pitanja i odgovori“, koji je ovdašnja izdavačka kuća Laguna objavila 2006. godine.

Za razliku od Oskara, nagrada Zlatni globus (glasa 90 članova Udruženja stranih dopisnika iz Holivuda) ima posebna priznanja za najbolji dramski film i mjuzikle ili komedije. Ove godine film Vudija Alena – „Viki Kristina Barselona“, pobedio je u toj „lakšoj“ kategoriji, dok je irski glumac Kolin Farel proglašen najboljim glumcem u komediji ili mjuziklu, za ostvarenje „U Brižu“, a Seli Hokins je najbolja glumica za komediju „Happy-Go-Lucky“. Izraelski film „Valcer sa Baširom/ Waltz With Bashir“ Arija Folmana najbolje je ostvarenje na stranom jeziku, dok je Diznijev „Voli“ najbolji animirani film. Ova kategorija je u konkurenciju za Zlatne globuse uvedena 2007, a prethodni dobitnici bili su „Automobili“ i „Mućkalica“.

Nagradu za životno delo „Sesil B. de Mil“ dobio je ove godine slavni reditelj Stiven Spilberg (62), koji je u svojoj 40-godišnjoj karijeri snimao „razbijače blagajni“ kao što su bili „Ajkula“, „Bliski susreti treće vrste“, „Indijana Džons“ serijal, ali i nagrađivana dramska ostvernja poput „Šindlerove liste“. Ova nagrada prošle godine, kada je bio aktuelan štrajk scenarista, nije dodeljena. Među ranijim dobitinicima nalaze se Džudi Garland, Bing Krozbi, Antoni Hopkins, Šon Koneri i Alfred Hičkok. Spilberg je, dosad, dobio šest Zlatnih globusa i tri Oskara, kao i nagrade za životno delo od Udruženja reditelja Amerike, Akademije filmskih nauka i umetnosti, Američkog filmskog instituta i Kenedi centra.

Naravno, uz pobednike uvek postoje i najveći gubitnici, a ove godine to su bili filmovi „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“, „Frost/Nikson“ i „Doubt“ – svi su imali po pet nominacija (najviše od svih takmičara), ali su na kraju završili „praznih šaka“. Tokom poslednje četiri godine, Zlatni globus nije mogao da posluži kao dobro predviđanje ko će osvojiti Oskara, ali, ukupno gledano, dosad je 67 odsto dobtinika ove nagrade kasnije osvajalo i priznanje Akademije filmskih nauka i umetnosti.

MIKI RURK: „Ovo je bio dug povratak“

Veliki broj zvezda obeležio je ovogodišnje izdanje Zlatnog globusa. „Ovo je bio dug povratak za mene“, prokomentarisao je svoj trijumf Miki Rurk. „Mi smo u teškoj godini, pa je malo čudno slaviti“, rekao je reditelj Deni Bojl čiji je film dobio četiri trofeja. „Mislila sam da će En Hatavej pobediti u ovoj kategoriji“, prokomentarisala je svoju drugu nagradu Kejt Vinslet. „Imam 62 godine. Jesam li dovoljno star da dobijem nagradu za životno delo? Jesam. Hvala vam mnogo“, reči su reditelja Stivena Spilberga, dobinika nagrade za životno delo „Sesil B. de Mil“.

„John Adams“ sa četiri TV nagrade

U televizijskim kategorijama nagrađeni su: DRAMA – „Med Men“ (najbolja dramska serija), Ana Pakina („True Blood“, najbolja glumica), Gabrijel Birn („In Treatment“, najbolji glumac); KOMEDUIJA – „30 Rock“ (najbolja komična serija), Tina Fej („30 Rock“, najbolja glumica), Alek Boldvin („30 Rock“, najbolji glumac); MINI SERIJA ili TV FILM – „John Adams“ (najbolja mini serija ili TV film), Lora Lini („John Adams“, najbolja glumica), Pol Đamati („John Adams“, najbolji glumac), Lora Dern („Recount“, sporedna ženska uloga), Tom Vilkinson („John Adams“, sporedna muška uloga).

Izvor: Danas Vladimir Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *