Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MAGIJA HUANA MIROA

Izložba crteža i grafika španskog slikara Huana Miroa, pod nazivom „Magija Huana Miroa“, biće otvorena 15. januara u Galeriji „Progres“ u Beogradu.

U saopštenju organizatora se navodi da će u okviru izložbe prvi put u Beogradu biti predstavljeni originalni crteži i grafike tog poznatog španskog slikara.

„Na izložbi će biti postavljena 63 dela Huana Miroa, koja predstavljaju poetičniji svet tog umetnika, a posetioci će na izložbi imati prilike da saznaju više o radu Miroa, od studenata Akademije lepih umetnosti“, piše u saopštenju.

Izložba „Magija Huana Miroa“ bila je izložena 2007. godine u Argentini, a tokom 2008. godine u Urugvaju i Španiji.

Dela su pojedinačno izlagana na brojnim kolektivnim izložbama širom sveta, a prilikom izbora dela, kustos iz Španije Marisa Oropesa, vodila se hronološkim kriterijumom.

Sva dela, koja će biti prikazana na izložbi, potiču iz njegove poslednje epohe i zbog toga imaju posebnu vrednost, s obzirom da se mogu videti nove tehnike koje je primenjivao.

Huan Miro rođen je 20. aprila 1893. godine u Barseloni. Bio je vajar i slikar, jedan od najvećih predstavnika nadrealizma i tokom 20. veka stvorio je opus koji ima značajno mesto u svetskoj istoriji slikarstva.

Školovao se u Barseloni, a u Parizu je stvorio svoja najznačajnija dela i bio je uključen u rad bitnih umetničkih pokreta. Tokom Španskog građanskog rata bio je na strani revolucionara i 1937. godine je uradio seriju plakata sa tom tematikom.

Tokom Drugog svetskog rata vratio se u Barselonu, a potom se nastanio na Majorci gde je umro 1983. godine.

Izložba „Magija Huana Miroa“ je u toku decembra 2008. godine, predstavljena u Somboru u Gradskom muzeju gde je privukla veliku pažnju posetilaca iz cele Srbije kao i iz Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

Izložba „Magija Huana Miroa“ biće otvorena u Galeriji „Progres“ do 7. februara.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *