Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JESU LI BAJKE POLITIČKI NEKOREKTNE I NEGATIVNE ZA DECU

DJETINJSTVO BEZ BAJKI

Za mnoge ljude bajke su samo nevine priče koje su im obilježile djetinjstvo, no u posljednje vrijeme oglasili su se i oni koji o bajkama imaju isključivo negativne stavove, iako su odrasli čitajući ih, slušajući ili gledajući pretvorene u crtane filmove.

Anketa o stavovima roditelja o bajkama provedena je u Velikoj Britaniji te pokazuje da postoje mnogi roditelji koji svojoj djeci ne žele čitati bajke jer vjeruju da su bajke zapravo politički nekorektne ili previše „crne“ da bi se čitale prije spavanja.

Jedan od deset anketiranih roditelja čak je izjavio da bi se naslov bajke „Snjeguljica i sedam patuljaka“ trebao preimenovati jer, kako kaže, aluzija na riječ patuljak nije politički korektna. Neki roditelji izjavili su da bajku „Matovilka“ smatraju previše crnom, a Pepeljugu pak previše zastarjelom jer je prisiljena raditi kućanske poslove.

Među tri tisuće anketiranih roditelja na britanskoj internetskoj stranici Thebabywebsite.com, čak 66 posto njih smatra da tradicionalne bajke imaju snažniju moralnu poruku od njihovih modernih ekvivalenata. No, unatoč tom mišljenju mnogi od njih izjavili su kako takve priče ipak nisu prikladne za čitanje djeci prije spavanja.

Mnoge bajke postale su popularne još 1812. godine kada je objavljena knjiga „Bajke braće Grimm“, a neke priče postojale su i davno prije onih braće Grimm, poput verzije Snjeguljice i Pepeljuge koje su se pričale još u antičkoj Grčkoj.

Glasnogovornik britanske internetske stranice Thebabywebsite.com nakon anketiranja izjavio je da su bajke korisne za djecu jer ih odvode u nevjerojatne svjetove u kojima mogu upotrijebiti svoju maštu. Takve priče, kaže glasnogovornik, ne mogu štetiti jer u tim neobičnim maštovitim svjetovima uvijek pobjeđuje dobro nad zlim.

– Djeca vole da im se čitaju bajke i velika je sramota što danas postoje toliko, kako se vole nazvati, politički korektnih roditelja koji odbijaju bajke, iako su one stoljećima, pa čak i tisućljećima uspješno zabavljale djecu – ogorčeno je kazao glasnogovornik.

Izvor: Vecernji hr Petra Smoljak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *