Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROSTITUCIJA KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA

Poznata ulica Reperban

Hamburg – veliki lučki grad i turistička atrakcija. U centru Hamburga – šta drugo nego luka. A odmah uz luku još jedna atrakcija – poznata crvena četvrt sa nebrojenim lokalima, javnim kućama i dvoranama za ples.

St. Pauli – centar hamburške crvene četvrti. Aspasija kontroliše karte. Dvadesetak osoba se prijavilo za obilazak lokacija na kojima rade prostitutke. Među njima su turisti iz Štutgarta, radnici jedne firme iz Donje Saksonije i nekoliko Hamburžana. Većina posetilaca su žene.

Aspasija je zaposlena u poznatoj hamburškoj ulici Reperban, koja pripada takozvanoj crvenoj zoni, ali ne kao prostitutka, nego kao turistički vodič. Studirala je kulturologiju, a sada vodi turiste kroz crvenu četvrt Hamburga. Sa njom je i Holanđanka Geritje Deterding koja je pre četiri godine započela ovaj uspešan turistički koncept. „Mi smo kao kurve iz St. Paulija. I mi smo zaposlene non stop – do devet uveče. Nakon devet više ne radimo, prvenstveno iz bezbednosnih razloga“, objašnjava Geritje Detering prisutnim turistima.

Tek od 75 evra je interesantno

Prostitutke se mogu videti na ulici. U oči upadaju zapuštene uličice, živopisna atmosfera na trgu Hansa Albersa i gomila transvestita, koji se takođe prostituišu. Čuvena je Herbertova ulica, koja na svoja oba kraja ima zaštitne zidove; oni štite posetioce od radoznalih pogleda. Pristup ovoj ulici je dozvoljen samo muškarcima, a na raspolaganju im stoji 28 javnih kuća. Aspasija pokušava da prikaže turistima kako izgleda poseta jednoj prostitutki.

„Gospodo, kada se približite jednoj takvoj dami, ne očekujte da će vam ona otkriti njeno pravo ime. To je i razumljivo, pokušajte, na primer, da šapućete ime Hildegard prilikom seksa. To baš ne zvuči erotično. Zanima li vas koliko novca biste morali da investirate, ako želite da imate intimniji kontakt sa prostitutkom“, pita Aspasija.

Početne cene su oko 30 evra, ali tek od 75 evra postaje interesantno. Razgovor se nastavlja u tom stilu. Turisti se informišu o vrstama seksualnih usluga i o trenutnoj situaciji i pravima prostitutki, osvrćući se pri tom i na relevantne događaje iz prošlosti. Blizak susret sa prostitutkama nije cilj ove turističke maršute, ali one mogu da se posmatraju sa distance uz budan pogled vodiča. „Molim vas, ne smete da fotografišete. Dame preko puta ne žele da se pojave u vašem porodičnom albumu“, pojašnjava Aspasija.

Nakon dva sata, posetioci su se sa vodičima našli u kafiću i nazdravili žestokim pićem. Pocrveneo nije niko, šta više, atmosfera je bila opuštena.

Izvor: Deutsche welle Suzane Šenk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *