Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VASKRSAO „UMRI MUŠKI“

DRVENGRAD – Loši filmovi su neuništivi. Prošle godine sahranjena rolna sa filmom „Daj hard 4“ u četvrtak je „vaskrsnula“ u režiji Emira Kusturice, dao se ceo Drvengrad u poteru, a sve su ovekovečili studenti kinematografije iz celog sveta. Kada je povampirena loša rolna uspešno vraćena na ovdašnje groblje, drugi međunarodni „Kustendorf film festival“ je mogao da počne.

– Mi imamo ideološki problem sa filmovima kao što je „Daj hard 4“. Umetnost je slika sveta koja u sebi ne nosi budalaštine, već zabavu, ali i sreću, tugu... – kaže Kusturica, posle spektakularne jurnjave po Drvengradu u kojoj je glumac u ulozi lošeg filma prvo ustao iz mrtvih, zapalio se, a zatim je privremeno vraćen na počinak.

Trubački orkestar Dejana Petrovića dao je simboličnoj poteri muzičku podlogu, dostojnu Kusturičinihfilmova.

Kaže Kusturica da će se loša rolna vratiti, možda kao peti nastavak „Daj harda“, ali je važno uvek iznova podsećati da je holivudski „mejnstrim“ sve osim kinematografije.

Baš zato, u Drvengrad u petak stiže živa legenda svetskog filma Džim Džarmuš. Biće selo nadomak Užica ovih dana „čudnije od raja“. Ostaće kultni reditelj, saznajemo, na malo dužem odmoru ovde u Mokroj Gori.

– Iz SAD po pravilu stiže ono najbolje i najgore. Nama je čast da u gostima imamo jednog od najvećih svetskih reditelja. Volim one autore koji prave filmove kakve ja ne znam da napravim – dodaje Kusturica u zavejanom Drvengradu.

– Njegov minimalistički pristup dospeva do nebeskih visina u tretmanu vremena, prostora…

Džarmuš je za Kusturicu deo umetničkog globalnog bratstva, koje odoleva poplavi bezvrednih ostvarenja.

Posle drvengradske potere upriličena je srpska premijera Kusturičinog filma „Maradona“. Omaž čudesnom Argentincu, buran je obilazak najznačajnijih mesta i ljudi u životu fudbalskog boga.

U takmičarskom delu je prikazano prvih šest studentskih filmova, koji će se nadmetati za nagrade zlatno, srebrno i bronzano jaje.

U večernjim časovima, festival je i zvanično otvorio ministar kulture Nebojša Bradić.

„GLUMI“ CEO DRVENGRAD
– AJDE profesore, snimaj, ne mogu više – čuo se tugaljivi glas iz zatvorenog kovčega položenog u raku, dok je Kusturica delio direktive kako scenu treba snimiti. Reditelj je zatim sa lakoćom animirao goste „Kustendorfa“, novinare, zaposlene u Drvengradu, da učestvuju u snimanju potere klizavim ulicama.
I glumac u ulozi odbegle loše rolne, kaskader, nekako je preživeo „vaskrsnuće“, paljenje, gašenje protivpožarnim aparatom…

Izvor: Večenje novosti N.Janković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *