Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OVU GODINU OBILJEŽIT ĆE 3-D ATRAKCIJE

Nataša Dorčić i Miki Manojlović u filmu „Neka ostane među nama“

U cijelom svijetu 17. prosinca premijerno će se početi prikazivati 3-D film ‘Avatar’ Jamesa Camerona

Šteta što filmovi koji će se najvjerojatnije natjecati za Oscara već ne igraju u našim kinima. U Americi su odnedavno na repertoaru, a u Hrvatskoj će startati poslije, pokušavajući iskoristiti odjeke oskarovske groznice. No tako je u većini zemalja.

Prve atrakcije – oscarovci

Dakle, prve atrakcije u novoj 2009. godini zasigurno su „Neobičan slučaj Benjamina Buttona“ Davida Finchera s Bradom Pittom i Kate Blachett, „Sumnja“ Johna Patricka Shanleyja s Meryl Streep i Philipom Seymourom Hoffmanom, „Frost/Nixon“ Rona Howarda s Frankom Langellom i Michaelom Sheenom, „Operacija Valkira“ Bryana Singera s Tomom Cruiseom u ulozi Stauffenberga, atentatora na Hitlera, „Put oslobođenja“ Sama Mendesa s Kate Winslet i Leonardom DiCapriom, „Čitatelj“ Stephena Daldryja opet s Kate Winslet te dva filma i u poznoj dobi nevjerojatno plodnog Clinta Eastwooda „Podmetnuto dijete“ s Angelinom Jolie i „Gran Torino“, u kojem veliki redatelj igra i glavnu ulogu. Tu je i „Hrvač“ Darrena Arronofskog, u kojem bi Mickey Rourke mogao izboriti prvu nominaciju za Oscara u karijeri.


Prizor iz filma ‘Neobičan slučaj
Benjamina Buttona’ Davida Finchera

Clint Eastwood imat će dva filma,
a u ‘Gran Torinu’ igra i glavnu ulogu


Početkom travnja stiže crtić
‘Čudovišta protiv izvanzemaljaca’

Friške atrakcije stižu u ožujku, ponajprije grozničavo iščekivani blockbuster „Stražari“ Zacha Snydera, po kultnom stripu Alana Moorea, koji će pokušati ponoviti uspjeh njegova megahita „300“. Slijede „Anđeli i demoni“ s Tomom Hanksom (u svibnju), ekranizacija bestselera Dana Browna, te pregršt franšiza, među kojima će najviše pozornosti privući 11. film iz serijala „Zvjezdane staze“, u kojem će J. J. Abrams (serija „Nestali“) pomladiti posadu Enterprisea, zatim četvrti „Terminator“, drugi „Noć u muzeju“ i „Transformeri“, pa šesti „Harry Potter“.

Ozbiljnije filmoljupce privući će retro krimić Michaela Manna „Državni neprijatelji“, u kojem Johnny Depp igra gangstera Johna Dillingera, ali i fantastična krimi melodrama Petera Jacksona „The Lovely Bones“, prvi projekt nakon trilogije „Gospodar prstenova“.

Osebujan Robin Hood

Potkraj godine stižu krimić „Otok Shutter“ Martina Scorsesea, s Leonardom DiCapriom, ali i pustolovni „Nottingham“ Ridleyja Scotta s Russellom Croweom, osebujna prerada legende o Robinu Hoodu. Ova će godina biti u znaku 3-D filmova. Početkom travnja premijera je DreamWorksova crtića „Čudovišta protiv izvanzemaljaca“, u srpnju stiže treće „Ledeno doba“, no ovaj put u 3-D izdanju, međutim, mnoge zanima isključivo datum 17. prosinca, kada se u cijelom svijetu, pa i u nas, počinje prikazivati „Avatar“ Jamesa Camerona, redatelja „Titanica“, najuspješnijeg filma svih vremena. U američkoj kinematografiji manje-više se zna kada su premijere, što se za europsku ne bi moglo reći. Ipak, izvjesno je da će nadolazeći berlinski festival otvoriti skupi triler „The International“, kojim Nijemac Tom Tykwer („Trči, Lola, trči“) nastavlja produkciju blockbustera. Na festivalu će premijere imati i filmovi velikoga grčkog redatelja Thea Angelopoulosa („Prašina vremena“) i Šveđanina Lukasa Moodyssona („Mamut“).

Tanović i Žbanić u Cannesu?

U Cannes možda stignu Michael Haneke s novim filmom „Bijela vrpca“, ali i Bosanci Jasmila Žbanić („Na putu“) i Danić Tanović („Trijaža“). Alejandro Gonzales Innaritu režira film bez scenarističke podrške Guillerma Arriage: „Biutiful“ je modernistički krimić s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi. Ovogodišnju premijeru svog filma imat će i njegov talentirani sunarodnjak Alfonso Cuaron, ali se o njemu još ništa ne zna.

Filmovi Nuića, Grlića, Hribara…

U Hrvatskoj je situacija obećavajuća. U Puli bi se s novim ostvarenjima mogli predstaviti Antonio Nuić („Kenjac“), Rajko Grlić („Neka ostane među nama“), Zvonimir Jurić dovršava s debitantom Goranom Devićem ratnu dramu „Crnci“, Ognjen Sviličić možda stigne s filmom koji ima alternativne naslove „Lovci na zečeve“ i „Raj na zemlji“, kao i Hrvoje Hribar s filmom „Pace koga je pojelo more“, a popriličnu pozornost zasigurno će izazvati Branko Schmidt s ekranizacijom „crnog“ romana „Metastaze“ Ive Balenovića. Za jednu produkcijsku godinu i više nego dovoljno. Kada bi još Antun Vrdoljak završio svoj igrano-dokumentarni film „Tito“, bila bi to bogata žetva, no znajući njegov ritam rada, šanse nisu prevelike.

Izvor: Jutarnji hr Nenad Polimac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *